Ντ. Σασόλι: Οι οικονομίες δεν μπορούν να ανακάμψουν αν δε δράσουμε μαζί

Ο πρόεδρος του ΕΚ, Νταβίντ Σασόλι, προειδοποίησε τους ηγέτες της ΕΕ πως οι οικονομίες της Ευρώπης μπορούν να ανακάμψουν και πάλι, μόνο αν τα κράτη-μέλη ενεργήσουν από κοινού.

O Νταβίντ Σασόλι κατά την διάρκεια της προηγούμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ
O Νταβίντ Σασόλι κατά την διάρκεια της προηγούμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ

Μιλώντας στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 23 Απριλίου, σχετικά με την απάντηση της ΕΕ στο ξέσπασμα του Covid-19, ο Σασόλι είπε: "Είναι ώρα για ενότητα."

"Η ευρωπαϊκή αγορά είναι μια ενιαία αγορά. Aν δε βγούμε μαζί σε αυτόν τον δρόμο, δεν μπορεί να υπάρξει ζήτημα επαναπροώθησης οικονομιών που είναι στενά συνδεδεμένες και εξαιρετικά αλληλεξαρτώμενες."

O Ντ. Σασόλι, επισήμανε ότι η πανδημία είχε επηρεάσει ορισμένα κράτη-μέλη περισσότερο από άλλα, λέγοντας πως "ήρθε η ώρα να βάλουμε στην άκρη το συμφέρον και να κάνουμε και πάλι οδηγό μας την αλληλεγγύη, που είναι η καρδιά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος."

Η προειδοποίησή του ήρθε μια εβδομάδα αργότερα αφού το ΕΚ ενέκρινε ψήφισμα που ζητούσε ένα μαζικό πακέτο ανάκαμψης για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση του Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων ανάκαμψης που εγγυάται ο προϋπολογισμός της ΕΕ. Στο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές ανέφεραν ότι η από κοινού ανταπόκριση της ΕΕ στον Covid-19 ήταν κρίσιμη, ζητώντας ένα Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τον κορoνοϊό ύψους τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ.

Απαιτείται σημαντικό πρόγραμμα επενδύσεων



Αναφερόμενος στο ψήφισμα, ο Σασόλι, είπε ότι θα χρειαζόταν ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της ανάκαμψης και την ανοικοδόμηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. "Οι τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από ένα ενισχυμένο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ. Ο προϋπολογισμός αυτός θα βασιστεί σε υπάρχοντα κονδύλια της ΕΕ, αλλά και καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα, όπως ομόλογα ανάκτησης, τα οποία υποστηρίζονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ."

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για νέες πηγές φόρων της ΕΕ, όπως ο φόρος διαδικτύου, ο φόρος του μη ανακυκλωμένου πλαστικού ή μερίδιο των εσόδων από το σύστημα εμπορίας εκπομπών.

Ο πρόεδρος του ΕΚ τόνισε ότι η ανάκαμψη πρέπει να έρθει γρήγορα, καθώς οι άνθρωποι, οι επιχειρήσεις και οι τοπικές κοινότητες χρειάζονται πόρους για τη διαφύλαξη του οικονομικού και κοινωνικού ιστού των περιφερειών.

Κλείνοντας, ο Σασόλι, υπενθύμισε στους ηγέτες της ΕΕ τα εμπλεκόμενα μερίδια: "Ο κόσμος που αναδύεται από την κρίση θα είναι διαφορετικός. Το ευρωπαϊκό σχέδιο πρέπει να αδράξει αυτήν την ευκαιρία για να διαμορφώσει αυτήν τη νέα εποχή. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό η Ευρώπη να ανταποκρίνεται στις αξίες της, οι οποίες μαζί με το κράτος δικαίου, αποτελούν τον ακρογωνιαίος λίθο της Ευρωπαϊκής Ένωσης."

Δείτε τι άλλο κάνει η ΕΕ για να καταπολεμήσει τον κορoνοϊό.