Σένγκεν: διεύρυνση της ζώνης ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ  

Τελευταία ενημέρωση: 
 
Δημιουργήθηκε στις:   
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

O χώρος Σένγκεν  

Η ζώνη Σένγκεν, συμπεριλαμβάνει 26 χώρες. Δείτε ποιές είναι αυτές αλλά και ποιές είναι υποψήφιες για ένταση στη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης της ΕΕ.

Ελεύθερη μετακίνηση -  το δικαίωμα να ζεις, να σπουδάζεις, να εργάζεσαι οπουδήποτε στην ΕΕ - είναι πιθανότατα ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.Με τη δημιουργία της ζώνης Σένγκεν, το 1995, οι έλεγχοι διαβατηρίων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ καταργήθηκαν.

 

Σήμερα, η ζώνη Σένγκεν συμπεριλαμβάνει τα περισσότερα κράτη μέλη της Ένωσης, εκτός από την Ιρλανδία, η οποία διατηρεί ένα δικαίωμα εξαίρεσης και λειτουργεί τον δικό της κοινό ταξιδιωτικό χώρο με το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Ρουμανία, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να ενταχθούν στην ζώνη Σένγκεν.

 

Επίσης, μέλη της ζώνης Σένγκεν είναι και χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία και το Λιχτενστάιν.

Διεύρυνση της Σένγκεν


Παρά το γεγονός ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία, πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια αλλά και τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Κοινοβουλίου, οι δύο χώρες δεν έχουν συμπεριληφθεί στη ζώνη Σένγκεν, καθώς τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ πρέπει να δώσουν ομόφωνα έγκριση για διεύρυνση της ζώνης ελεύθερης κυκλοφορίας.

 

Η διαδικασία για την ένταξη της Κροατίας, συνεχίζεται ενώ η Κύπρος αντιμετωπίζει προσωρινά κολλήματα στη διαδικασία.

 

Το μέλλον της ζώνης Σένγκεν ήταν το θέμα της ακρόασης, που πραγματοποιήθηκε στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών στις 20 Φεβρουαρίου. Μιλώντας κατά την ακρόαση ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής Κάρλος Κοέλο (ΕΛΚ), είπε για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας: "εμείς το σπρώξαμε το ζήτημα. Εσείς κάνατε τις εργασίες σας αλλά το πρόβλημα βρίσκεται στην ομοφωνία που απαιτείται στο Συμβούλιο". Ο Κοέλο συνέταξε την έκθεση του Κοινοβουλίου σχετικά με την αναθεώρηση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν.

"Η παράταση αυτής της κατάστασης, αυτής της αβεβαιότητας, προβάλει ένα αρνητικό πρόσωπο της ΕΕ, οι άνθρωποι βλέπουν ότι μας αντιμετωπίζουν σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας", είπε ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής Εμίλιαν Πάβελ (Σοσιαλιστές).

Ενώ, ο Έμιλ Ράντεβ από τη Βουλγαρία (ΕΛΚ), είπε ότι "η Κομισιόν έχει πει επανειλημμένως ότι και η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν εκπληρώσει τα τεχνικά κριτήρια αλλά επειδή ορισμένες χώρες εκφράζουν ενστάσεις, δεν είμαστε μέλη. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι επιτρέπουμε στα πολιτικά ζητήματα να εμποδίζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων". Ο Ασίμ Αντέμοβ, επίσης μέλος του ΕΛΚ από τη Βουλγαρία μίλησε για "έλλειψη αλληλεγγύης" και "διπλά πρότυπα".

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ένταξης στον χώρο Σένγκεν; 
  • Οι χώρες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. 
  • Πρέπει να εφαρμόσουν ένα κοινό σύνολο κανόνων Σένγκεν, όπως ελέγχους στα σύνορα της ξηράς, της θάλασσας και του αέρα, καθώς και την έκδοση ομοιόμορφων θεωρήσεων Σένγκεν 
  • Για να διασφαλιστεί υψηλό επίπεδο ασφάλειας εντός του χώρου Σένγκεν, τα κράτη πρέπει να συνεργαστούν με υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε άλλες χώρες Σένγκεν και να λειτουργήσουν το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS). 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στη Σένγκεν ως "το βασικό σύμβολο της ενότητάς μας" και κάλεσε το "Συμβούλιο να πάρει μια απόφαση επιτέλους για την ένταξη της Βουλγαρίας και τη Ρουμανίας στην οικογένεια της Σένγκεν και φυσικά και η Κροατία, όταν θα είναι τεχνικά έτοιμη".


Το Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να προσχωρήσουν στον χώρο Σένγκεν τον Ιούνιο του 2011. Η τελική απόφαση για το εάν μια χώρα μπορεί να ενταχθεί στη ζώνη ελεύθερων ταξιδιών πρέπει να ληφθεί με ομόφωνη ψήφο από τις κυβερνήσεις της ΕΕ στο Συμβούλιο.

Photo by José Martín Ramírez C on Unsplash  

Προσωρινή επαναφορά των συνοριακών ελέγχων


Από το 2015, μετά την μεταναστευτική κρίση, καθώς και την αύξηση των διασυνοριακών τρομοκρατικών απειλών, ορισμένα κράτη Σένγκεν επανέφεραν ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. Αυτοί οι έλεγχοι παρατάθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις και σε ορισμένες χώρες εφαρμόστηκαν από τότε.


Το μέλος της Σλοβενικής S&D Φαγιόν Τάνια, είναι η ευρωβουλευτής που είναι υπεύθυνη για την αναθεώρηση του κώδικα συνόρων της ζώνης Σένγκεν. Μιλώντας κατά την ακρόαση της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών, είπε: "Οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα δεν πρέπει να οδηγούνται πολιτικά. Οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν αυτά τα μέτρα το συντομότερο δυνατόν".


Ο Κάρλος Κοέλο (ΕΛΚ, Πορτογαλία) είπε: "Η Σένγκεν μετατράπηκε σε αποδιοπομπαίο τράγο των αποτυχιών της πολιτικής ασφάλειας και ασύλου". Ωστόσο, ο Φινλανδός ευρωβουλευτής του Χουσσέι Χάλλα-Άχο υπερασπίστηκε τους εσωτερικούς ελέγχους: "Υπάρχουν πολύ λίγες εναλλακτικές λύσεις για τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα εάν θέλουμε να μειώσουμε τη δευτερογενή και άλλη παράτυπη κίνηση".


Πάνω από 1,25 δισεκατομμύρια ταξίδια πραγματοποιούνται εντός του χώρου Σένγκεν κάθε χρόνο.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα θέματα του χώρου Σένγκεν και τα μέτρα που ελήφθησαν για την ενίσχυση του.

Αυτό το άρθρο βασίζεται σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018. Ορισμένα μέρη ενημερώθηκαν το 2020 για να αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ.