Τάνια Φαγιόν: "Αν χάσουμε τη ζώνη Σένγκεν, θα χάσουμε και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα" 

Τελευταία ενημέρωση: 
 
Δημιουργήθηκε στις:   
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Έχουν τεθεί σε ισχύ προσωρινά εσωτερικά σύνορα εντός της ζώνης Σένγκεν για τρία χρόνια. Οι βουλευτές του ΕΚ πιέζουν για σαφέστερους όρους για τη χρήση τους ως έσχατο μέτρο.

Συνέντευξη με την ευρωβουλευτή Τάνια Φαγιόν  

Έξι χώρες της ζώνης Σένγκεν -Αυστρία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία και Σουηδία- προβαίνουν σε ελέγχους στα εσωτερικά τους σύνορα από το 2015, παρόλο που το επιτρεπόμενο όριο είναι δύο χρόνια.


Το Κοινοβούλιο θέλει να επιτρέψει την προσωρινή εφαρμογή συνοριακών ελέγχων ως έσχατο μέτρο. Το ΕΚ επιβεβαίωσε ότι η θέση του σχετικά με την αναθεώρηση των υπαρχόντων κανόνων είναι η μείωση της αρχικής περιόδου των συνοριακών ελέγχων από έξι μήνες (όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή) σε δύο, ενώ επιθυμεί να τεθεί περιορισμός για την ανώτατη δυνατή επέκταση στον έναν χρόνο, αντί του ορίου των δύο ετών που υφίσταται σήμερα.

Σε ψηφοφορία που έλαβε χώρα στην ολομέλεια στις 4 Απριλίου, το Κοινοβούλιο διατύπωσε τη θέση του σχετικά με την αναθεώρηση των κανόνων του Σένγκεν. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο δεν κατέληξαν σε συμβιβασμό. Μετά τις ευρωεκλογές, στις 24 Σεπτεμβρίου, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Πριν ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να εκφράσουν την υποστήριξή τους.

Μιλήσαμε με την εισηγήτρια της έκθεσης, Τάνια Φαγιόν (S&D, Σλοβενία).


Οι κανόνες του Σένγκεν έχουν ανασταλεί προσωρινά σε κάποια κράτη μέλη για περισσότερο από τρία χρόνια, παρόλο που το όριο είναι τα δύο χρόνια. Γιατί τους έχει επιτραπεί αυτό;


Οι χώρες αυτές χρησιμοποιούν διάφορα νομικά επιχειρήματα για να επεκτείνουν την αναστολή των κανόνες. Αυτό γίνεται, κατά τη γνώμη μου, επειδή υπάρχουν κάποιες γκρίζες ζώνες στην ισχύουσα νομοθεσία.


Υπό ποιες συνθήκες δικαιολογείται η ύπαρξη συνοριακών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα;


Επείγουσες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα σημαντικά αθλητικά γεγονότα ή μεταναστευτικές ροές, σαν αυτές που βιώσαμε πριν λίγα χρόνια. Σήμερα, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν κάποιες κυβερνήσεις, δεν φαίνεται να υπάρχουν τόσο μεγάλες και σοβαρές απειλές που να δικαιολογούν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.


Οι έξι χώρες Σένγκεν που εφαρμόζουν ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα δήλωσαν ότι θα τους επεκτείνουν. Είναι δικαιολογημένο;


Όχι και δεν υπάρχει κάτι που να αποδεικνύει ότι υπάρχει λόγος επέκτασης της αναστολής των κανόνων. Τα τελευταία χρόνια, εθνικές κυβερνήσεις έχουν ξεπεράσει τα όρια των ισχύοντων κανόνων, καθώς επιβάλουν συνοριακούς ελέγχους για πολιτικούς σκοπούς και όχι επειδή είναι απαραίτητοι.


Ποιες είναι οι κυριότερες διαφωνίες μεταξύ του Συμβουλίου και της Επιτροπής;


Το Συμβούλιο δεν έχει δείξει καμία ευελιξία στις διαπραγματεύσεις και καμία πρόθεση συμβιβασμού έως τώρα. Παρά τη συμφωνία, οι κύριες διαφωνίες αφορούν τις δικλείδες ασφαλείας και τις προϋποθέσεις αυτών των παρατάσεων.


Πιστεύω ότι ορισμένες χώρες της ζώνης Σένγκεν δεν επιθυμούν τη μεταρρύθμιση των κανόνων επειδή επωφελούνται από τη διατήρηση της καθεστηκυίας τάξης. Κι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.


Η παραπάνω συνέντευξη δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2018 κι ενημερώθηκε τον Απρίλιο του 2019.