"Κλειδί για την ανάκαμψη" η ζώνη Σένγκεν: συνέντευξη με τον επικεφαλής της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών 

Τελευταία ενημέρωση: 
 
Δημιουργήθηκε στις:   
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Χουάν Φερνάντο (S&D, Ισπανία), επικεφαλής της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών του ΕΚ  

"Τα σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να ξανανοίξουν το συντομότερο δυνατόν", σύμφωνα με τον Χουάν Φερνάντο, επικεφαλής της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών του ΕΚ.

Μετά από μήνες αναστολής της ελεύθερης κυκλοφορίας στη ζώνη Σένγκεν, το EK ζητά την ταχεία και συντονισμένη επιστροφή στην ομαλότητα. Ενόψει της ψηφοφορίας σχετικά με την κατάσταση την ζώνης Σένγκεν στην ολομέλεια του Ιουνίου, ο Χουάν Φερνάντο (S&D, Ισπανία) επικεφαλής της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών του ΕΚ, συζήτησε μαζί μας τον τρόπο αποκατάστασης της λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν και τα διδάγματα που αποκομίσθηκαν από την κρίση του Covid-19.

Πότε θα ξανανοίξουν τα εσωτερικά σύνορα στη ζώνη Σένγκεν;


Πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξουν ξανά το συντομότερο δυνατό. Αλλά, απ' ότι φαίνεται, δεν πρόκειται να ξανανοίξουν όλα τα σύνορα πριν τις αρχές Ιουλίου. Η επιτροπή υπενθυμίζει στα κράτη μέλη ότι δεσμεύονται από τον ευρωπαϊκό νόμο, τον κώδικα συνόρων της ζώνης Σένγκεν. Ο νόμος λέει ότι όλοι οι περιορισμοί πρέπει να τοποθετούνται σε χρονικό πλαίσιο και ότι οι λόγοι αναστολής πρέπει να είναι λογικοί και ανάλογοι των περιστάσεων.


Τώρα, σημασία έχει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβλέπει τη σταδιακή αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας. Οι υπουργοί Εσωτερικών πρέπει να συντονίσουν όλες τις παρατάσεις των περιορισμών σε συνεργασία με την Επιτροπή. Είναι προφανές ότι χωρίς τη ζώνη Σένγκεν δεν θα υπάρξει ανάκαμψη από την πανδημία. Κατά τη γνώμη μου, χωρίς τον χώρο Σένγκεν, δεν θα υπήρχε Ευρωπαϊκή Ένωση.


Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για το άνοιγμα των συνόρων Σένγκεν.


Χρειάζεται η ζώνη Σένγκεν καλύτερο συντονισμό και διακυβέρνηση;


Υπήρξε, δυστυχώς, έλλειψη συντονισμού. Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους, οι οποίες είναι δεσμευτικές. Θα έπρεπε πριν [την αναστολή της ζώνης Σένγκεν] να είχαν επικοινωνήσει μεταξύ τους και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε η τελευταία να διασφαλίσει ότι οι αναστολές είναι χρονικά περιορισμένες και δεν προκαλούν διακρίσεις εις βάρος ορισμένων πολιτών. Κατά τη διαδικασία αποκατάστασης της κανονικής λειτουργίας την Σένγκεν θα φροντίσουμε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.


Εάν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, τι πρέπει να κάνουμε διαφορετικά στην Ευρώπη; Είναι το κλείσιμο των συνόρων ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της εξάπλωσης του ιού;

Ας το παραδεχτούμε, η πανδημία μας αιφνιδίασε. Ελήφθησαν μέτρα άνευ προηγουμένου. Έθεσε σε αμφισβήτηση τις ελευθερίες που θεωρούσαμε αυτονόητες για πολλά χρόνια. Η ελεύθερη κυκλοφορία ανεστάλη και αυτό είναι καταστροφικό. Ακριβώς, όμως, επειδή η κατάσταση ήταν πρωτοφανής, πρέπει να δείξουμε ένα βαθμό κατανόησης για τα λάθη των κυβερνήσεων στις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία, που είναι η πρώτη τους προτεραιότητα.


Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. και παρακολουθήστε την πλήρη συνέντευξη, η οποία εστιάζει επίσης στη διεύρυνση την ζώνης Σένγκεν, τη μετανάστευση, το άσυλο και τη χρήση προσωπικών δεδομένων στον αγώνα κατά του Covid-19.


Μάθετε περισσότερα για το τι κάνει η ΕΕ για την καταπολέμηση του κορονοϊού.


Δείτε το χρονοδιάγραμμα δράσης της ΕΕ κατά του Covid-19.