Βραβείο Κοινού LUX 2022: οι τρεις φιναλίστ  

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Οι ευρωπαϊκές ταινίες που επελέγησαν ως φιναλίστ για το Βραβείο LUX 2022 είναι οι εξής: "Flee", "Μεγάλη Απόδραση" και “Quo Vadis, Aida?” Παρακολουθήστε τις και ψηφίστε την αγαπημένη σας.

Το Βραβείο Κοινού LUX στηρίζει τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο επιλέγοντας παραγωγές που θίγουν τοπικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και ενθαρρύνουν τον διάλογο σχετικά με τις αξίες μας. Σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό, το Κοινοβούλιο ένωσε πέρυσι τις δυνάμεις του με την European Film Academy για τη διοργάνωση της εκδήλωσης. Το κοινό συμμετέχει άμεσα στο Βραβείο Κοινού LUX καθώς επιλέγει τη νικήτρια ταινία μαζί με τους ευρωβουλευτές.

Οι διαγωνιζόμενες ταινίες ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής της European Film Academy, στις 11 Δεκεμβρίου 2021 στο Βερολίνο.

Οι υποψήφιες ταινίες


FLEE - του Γιόνας Πόχερ Ράσμουσεν

Η ταινία κινουμένων σχεδίων "Flee" αφηγείται την ιστορία του Αμίν, ενός προσφυγόπουλου που εγκαταλείπει το σπίτι του στο Αφγανιστάν για να βρει ασφάλεια στη Δανία. Στην ταινία, ο Αμίν προσπαθεί να συμφιλιωθεί με το παρελθόν του αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό και τα μυστικά που κρύβει.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ - του Σεμπάστιαν Μάιζε

Στη μεταπολεμική Γερμανία, ο Χανς φυλακίζεται ξανά και ξανά λόγω των σεξουαλικών του προτιμήσεων οι οποίες παραβιάζουν τον γερμανικό ποινικό κώδικα. Μόνη σταθερά στη ζωή του καταλήγει να είναι ο Βίκτωρ, ένας καταδικασμένος δολοφόνοςμε τον οποίο μοιράζεται το κελί του.

QUO VADIS, AIDA? - της Τζασμίλα Ζμπάνιτς

Η Αϊντα εργάζεται ως μεταφράστρια του ΟΗΕ στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας το καλοκαίρι του 1995. Όταν ο σερβικός στρατός καταλαμβάνει την πόλη, η οικογένειά της είναι μεταξύ των χιλιάδων πολιτών που αναζητούν καταφύγιο στο στρατόπεδο των Ηνωμένων Εθνών. Η Αϊντα αποκτά πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες. Γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί. Μπορεί όμως να κάνει κάτι για να το σταματήσει;

Εμπνευσμένες από αληθινά γεγονότα, οι υποψήφιες ταινίες μιλούν για τον διχασμό αλλά και για τη θεραπευτική δύναμη της ανεκτικότητας και της συμπόνοιας.

Παρακολουθήστε τις υποψήφιες ταινίες και ψηφίστε την αγαπημένη σας


Η νικήτρια ταινία θα αναδειχθεί με συμψηφισμό της ψήφου του κοινού και των ευρωβουλευτών, με κάθε ομάδα να αντιπροσωπεύει το 50% των ψήφων. Πάρτε κι εσείς μέρος στη μεγαλύτερη κινηματογραφική κριτική επιτροπή ταινιών που υπήρξε ποτέ στην Ευρώπη! Δείτε και ψηφίστε την αγαπημένη σας ταινία μέχρι τις 25 Μάϊου 2022. Η τελετή απονομής τους Βραβείου Κοινού LUX θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουνίου 2022 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.

Μάθετε ποιος κέρδισε το Βραβείο Κοινού LUX 2021.