Στον Ουιγούρο οικονομολόγο, Ίλαμ Τότι, το Βραβείο Ζαχάρωφ 2019 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Στον Ουιγούρο οικονομολόγο Ίλαμ Τότι, που αγωνίζεται για τα δικαιώματα της μειονότητας των Ουιγούρων της Κίνας, απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης.

Στον Ουιγούρο οικονομολόγο Ίλαμ Τότι απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ 2019 για την ελευθερία της σκέψης.  

Ο νικητής επιλέχθηκε έπειτα από απόφαση των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στις 24 Οκτωβρίου 2019.


Ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, είπε: «Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέλεξε τον Ίλαμ Τότι ως νικητή του βραβείου Ζαχάρωφ 2019 για την ελευθερία της σκέψης. Ο Τότι έχει αφιερώσει τη ζωή του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της μειονότητας των Ουιγούρων στην Κίνα. Παρότι παραμένει μια φωνή μετριοπάθειας και συμφιλίωσης, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, κατόπιν προσχηματικής δίκης το 2014. Τιμώντας τον με το φετινό Βραβείο Ζαχάρωφ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί σθεναρά την κινεζική κυβέρνηση να απελευθερώσει τον Τότι και ζητά τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Κίνα»


Σχετικά με τον νικητή


Ο Ίλαμ Τότι προωθεί τον διάλογο και υποστηρίζει την εφαρμογή των νόμων της περιφερειακής αυτονομίας στην Κίνα. Το 2014, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία ότι είχε επιδείξει αποσχιστικές τάσεις. Παρ 'όλα αυτά, παραμένει μια φωνή μετριοπάθειας και συμφιλίωσης. Από το 2017, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι έχουν συλληφθεί.


Η τελετή απονομής


Η τελετή απονομής του βραβείου (και του χρηματικού ποσού των 50.000 ευρώ που το συνοδεύει), θα πραγματοποιηθεί στις 18 Δεκεμβρίου, κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.


Οι φιναλίστ


Μία ομάδα πέντε εφήβων από την Κένυα και Βραζιλιάνοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν οι τελικοί υποψήφιοι για το φετινό Βραβείο Ζαχάρωφ. Όλοι οι φιναλίστ έχουν προσκληθεί στην τελετή απονομής του Δεκεμβρίου.


Μάθετε περισσότερα για τους φιναλίστ διαβάζοντας το άρθρο μας.


Βραβείο Ζαχάρωφ

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ. Ιδρύθηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πέρυσι, το βραβείο κέρδισε o Ουκρανός σκηνοθέτης, Όλεγκ Σέντσοφ.


Δείτε το γράφημά μας για να μάθετε πώς επιλέγεται ο νικητής του βραβείου.