11η Μαρτίου: Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

11 Μαρτίου, Ημέρα Μνήμης ©Belga/AFP  

Κάθε χρόνο, η 11η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στην Ευρώπη στα θύματα της τρομοκρατίας και τις οικογένειές τους. Με αφορμή τη φετινή επέτειο συγκεντρώσαμε τις μαρτυρίες ευρωβουλευτών που έχουν γνωρίσει οι ίδιοι το τραύμα και τη φρίκη της τρομοκρατίας. Η 11η Μαρτίου είναι η ημέρα που 191 άτομα έχασαν τη ζωή τους το 2004 στην επίθεση στη Μαδρίτη, για να γίνει μαζί με τις επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005 και στη Νορβηγία πέρυσι, μια από τις αιματηρότερες στην ιστορία της Ευρώπης.

Η Ισπανίδα ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Teresa Jiménez-Becerril, γνωρίζει καλά τις συνέπειες της τρομοκρατίας: η ίδια έχασε τον αδερφό της και τη νύφη της σε επιθέσεις της βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ. "Η φωνή και η μνήμη των θυμάτων είναι το καλύτερο όπλο μας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Οι τρομοκράτες θέλουν τη σιωπή μας για να ξεχασθούν τα εγκλήματά τους. Κρατώντας ζωντανή τη μνήμη τους υποχρεώνουμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, που είναι εκείνο ακριβώς που ζητά κάθε θύμα.


Η ίδια θεωρεί ότι η ΕΕ θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας: "θλίβομαι που η τρομοκρατία μας απασχολεί μόνο όταν συμβεί κάτι" "Τίποτα δεν είναι σημαντικότερο από την πρόληψη αλλά η ασφάλεια και η προστασία της ζωής των πολιτών μερικές φορές εκλαμβάνεται ως καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Εγώ νομίζω ότι είναι το αντίθετο γιατί πρώτο ανθρώπινο δικαίωμα είναι το δικαίωμα στη ζωή και πρέπει να προστατεύεται πάνω από όλα τα άλλα".


Ο Βρετανός ευρωβουλευτής της ομάδας των Συντηρητικών (ΕΣΜ) Sajjad Karim, βρισκόταν ο ίδιος στο ξενοδοχείο Taj Mahal στη Βομβάη ως μέλος αντιπροσωπείας του ΕΚ όταν εκδηλώθηκε η μεγάλη τρομοκρατική επίθεση του Νοεμβρίου του 2008.


"Βρέθηκα αντιμέτωπος με τις σφαίρες των τρομοκρατών και είδα το φόβο της οικογένειάς μου όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με τρομοκράτες. Τα θύματα κάθε επίθεσης πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι και αυτή είναι η μεγάλη δύναμη της Ημέρας Μνήμης: μας ενώνει στο πλευρό εκείνων που έχασαν εκείνους που αγαπούσαν περισσότερο ή είδαν την ίδια τους τη ζωή να αλλάζει από μια επίθεση"…


Ο πρόεδρος του ΕΚ, Martin Schulz, θα αναφερθεί στην 11η Μαρτίου στη δήλωσή του στην έναρξη της ολομέλειας του Μαρτίου στο Στρασβούργο