Τρομοκρατία: οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν μέτρα για την καταπολέμηση των «ξένων μαχητών» 

Τελευταία ενημέρωση: 
 
Δημιουργήθηκε στις:   
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Οι περισσότερες πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκαν από ανθρώπους που έμεναν, κατοικούσαν και ήταν υπήκοοι κ-μ της ΕΕ. Η επιτροπή των Πολιτικών Ελευθεριών ψήφισε στις 16 Φεβρουαρίου νέου κανόνες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το κείμενο, που γράφτηκε στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι το Νοέμβρη, προτείνει, μεταξύ άλλων, την ποινικοποίηση των προπαρασκευαστικών δραστηριοτήτων, όπως τα ταξίδια στο εξωτερικό για την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων.

Περίπου 5.000 Ευρωπαίοι πολίτες συμμετέχουν στους πολέμους της Συρίας και του Ιράκ, με την πλειοψηφία αυτών να προέρχονται από τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και το Βέλγιο. Σύμφωνα με εκθέσεις, από αυτούς επιστρέφει περίπου το 20% με 30%. Ωστόσο, η Europol προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που το Ισλαμικό Κράτος ηττηθεί, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί.


Ταυτόχρονα, οι ατομικές τρομοκρατικές ενέργειες από ανθρώπους που δεν ανήκουν σε καμία συγκεκριμένη ομάδα ή οργάνωση, γνωστοί και ως «μοναχικοί λύκοι», αυξάνονται και είναι ακόμα πιο δύσκολο να εντοπισθούν από τις αρχές.


Η νέα οδηγία που αποτελεί εργαλείο για την αντιμετώπιση του φαινομένου των «ξένων μαχητών» και των «μοναχικών λύκων», εγκρίθηκε με 498 ψήφους υπέρ, 114 κατά και 29 αποχές.


«Έχουμε μια καλή ισορροπία μεταξύ ασφάλειας από τη μία πλευρά και αυστηρής προάσπισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων από την άλλη, καθώς δεν έχει νόημα να έχουμε ασφάλεια χωρίς δικαιώματα», είπε η εισηγήτρια της έκθεσης του ΕΚ Μόνικα Χολμάιερ (ΕΛΚ, Γερμανία).  


Η διευρυμένη λίστα με τις προπαρασκευαστικές πράξεις που θα ποινικοποιηθούν περιλαμβάνει τα εξής:


  • ταξίδια στο εξωτερικό για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα και κατόπιν επιστροφή στην ΕΕ με σκοπό τη διάπραξη τρομοκρατικής επίθεσης
  • στρατολόγηση τρομοκρατών
  • λήψη εκπαίδευσης ή παροχή εκπαίδευσης σχετιζόμενης με την εκτέλεση τρομοκρατικών πράξεων
  • συνδρομή, συνεργία ή απόπειρα πραγματοποίησης μιας τρομοκρατικής επίθεσης
  • δημόσια υποκίνηση ή εξύμνηση τρομοκρατικών πράξεων
  • χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών ομάδων