Σένγκεν: νέοι κανόνες για μεγαλύτερη προστασία (βίντεο) 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Για να ενισχύσει την ασφάλεια, η ΕΕ θέτει σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα εγγραφής εισόδου και εξόδου στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν. Δείτε το βίντεο και μάθετε περισσότερα.

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός μη Ευρωπαίων πολιτών που εισέρχονται στις χώρες της ζώνης Σένγκεν και οι ανησυχίες για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, δημιούργησαν την ανάγκη ανανέωσης των κανόνων που αφορούν τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν. Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν τις προτάσεις κατά τη σύνοδο ολομέλειας στο Στρασβούργο στις 25 Οκτωβρίου.

Τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος 

  • Καταχωρεί πληροφορίες κατά την είσοδο, έξοδο ή σε περίπτωση της άρνησης εισόδου μη Ευρωπαίων πολιτών που διέρχονται από τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν, είτε χρειάζονται βίζα είτε όχι.

  • Επιταχύνει και ενισχύει τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, καθώς αντικαθιστά τη διαδικασία σφράγισης διαβατηρίων με ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα που αποθηκεύει τα δεδομένα των ταξιδιωτών, διευκολύνει την ταχεία διέλευση των ταξιδιωτών και καθιστά δυνατό τον εντοπισμό ατόμων που παρατείνουν παράνομα την επιτρεπόμενη παραμονή τους.

  • Συμβάλει στον έλεγχο τήρησης της συγκεκριμένης διάρκειας διαμονής στη ζώνη Σένγκεν (90 ημέρες σε περίοδο 180 ημερών).
ο εισηγητής της έκθεσης Αγκουστίν Ντιάζ ντε Μέρα (ΕΛΚ, Ισπανία)  

"Οι αρχές και η ασφάλεια του κράτους μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα και, διασταυρώνοντάς τα με άλλες πληροφορίες, να εκδίδουν γρήγορα ειδοποιήσεις. Με αυτό το νέο σύστημα θα μπορούμε να αποφύγουμε επιθέσεις όπως την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, όπου αποδείχτηκε ότι ο τρομοκράτης είχε χρησιμοποιήσει 15 διαφορετικές ταυτότητες", δήλωσε ο εισηγητής της έκθεσης Αγκουστίν Ντιάζ ντε Μέρα (ΕΛΚ, Ισπανία).


Παρακολουθήστε το βίντεο για να μάθετε περισσότερα.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα μέτρα που προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.