Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Η ζώνη Σένγκεν, συμπεριλαμβάνει 26 χώρες. Δείτε ποιές είναι αυτές αλλά και ποιές είναι υποψήφιες για ένταση στη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης της ΕΕ.

Ελεύθερη μετακίνηση -  το δικαίωμα να ζεις, να σπουδάζεις, να εργάζεσαι οπουδήποτε στην ΕΕ - είναι πιθανότατα ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Με τη δημιουργία της ζώνης Σένγκεν, το 1995, οι έλεγχοι διαβατηρίων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ καταργήθηκαν.

 

Σήμερα, η ζώνη Σένγκεν συμπεριλαμβάνει τα περισσότερα κράτη μέλη της Ένωσης, εκτός από την Ιρλανδία και τη Βρετανία, οι οποίες διατηρούν δικαιώματα εξαίρεσης, και τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο και την Ρουμανία, που είναι υποχρεωμένες να ενταχθούν σε αυτή.

 

Επίσης, μέλη της ζώνης Σένγκεν είναι και χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία και το Λιχτενστάιν.

Οι χώρες της ζώνης Σένγκεν  

Διεύρυνση της Σένγκεν

Παρά το γεγονός ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία, πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια αλλά και τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Κοινοβουλίου, οι δύο χώρες δεν έχουν συμπεριληφθεί στη ζώνη Σένγκεν, καθώς τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ πρέπει να δώσουν ομόφωνα έγκριση για διεύρυνση της ζώνης λεύθερης κυκλοφορίας.

 

Η διαδικασία για την ένταξη της Κροατίας, συνεχίζεται ενώ η Κύπρος αντιμετωπίζει προσωρινά κολλήματα στη διαδικασία.

 

Το μέλλον της ζώνης Σένγκεν ήταν το θέμα της ακρόασης, που πραγματοποιήθηκε στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών στις 20 Φεβρουαρίου. Μιλώντας κατά την ακρόαση ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής Κάρλος Κοέλο (ΕΛΚ), είπε για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας: «εμείς το σπρώξαμε το ζήτημα. Εσείς κάνατε τις εργασίες σας αλλά το πρόβλημα βρίσκεται στην ομοφωνία που απαιτείται στο Συμβούλιο». Ο Κοέλο συνέταξε την έκθεση του Κοινοβουλίου σχετικά με την αναθεώρηση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν.

 

«Η παράταση αυτής της κατάστασης, αυτής της αβεβαιότητας, προβάλει ένα αρνητικό πρόσωπο της ΕΕ, οι άνθρωποι βλέπουν ότι μας αντιμετωπίζουν σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας», είπε ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής Εμίλιαν Πάβελ (Σοσιαλιστές).

 

Ενώ, ο Έμιλ Ράντεβ από τη Βουλγαρία (ΕΛΚ), είπε ότι «η Κομισιόν έχει πει επανειλημμένως ότι και η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν εκπληρώσει τα τεχνικά κριτήρια αλλά επειδή ορισμένες χώρες εκφράζουν ενστάσεις, δεν είμαστε μέλη. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι επιτρέπουμε στα πολιτικά ζητήματα να εμποδίζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων».

 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στη Σένγκεν ως «το βασικό σύμβολο της ενότητάς μας» και κάλεσε το Συμβούλιο να πάρει μια απόφαση επιτέλους για την ένταξη της  Βουλγαρίας και τη Ρουμανίας στην οικογένεια της Σένγκεν και φυσικά και η Κροατία, όταν θα είναι τεχνικά έτοιμη».