17 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας

"Κάθε απόπειρα να μειωθεί κάποιος ή να στερηθεί δικαιώματα λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού είναι καταδικαστέα" δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ, Jerzy Buzek, στα εγκαίνια έκθεσης του ΕΚ για τα ευρωπαϊκά Gay Pride που παρουσιάσθηκε στο Κοινοβούλιο στις 9 - 12 Μαΐου.

Gay Pride στις Βρυξέλλες στις 15 Μαΐου 2011 ©www.flickr.com/esdanitoff
Gay Pride στις Βρυξέλλες στις 15 Μαΐου 2011 ©www.flickr.com/esdanitoff

Το ομοφυλοφιλικό κίνημα έδωσε σκληρή μάχη για να διασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινωνία που σε πολλές χώρες αντιμετωπίζουν ακόμα ποινικές διώξεις, πρόστιμα, φυλακίσεις ή ακόμα και τη θανατική ποινή.


Στην Ευρώπη, ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων περιέχει ειδικές πρόνοιες για την καταπολέμηση της ομοφοβίας, όπως υπενθύμισε ο πρόεδρος Buzek μιλώντας στην έναρξη της ολομέλειας του Μαΐου.


17η Μαΐου 1990

Από το 1948 μέχρι το 1990, η ομοφυλοφιλία ήταν καταχωρημένη από την Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στα ψυχικά νοσήματα αλλά στις 17 Μαΐου του 1990, η γενική συνέλευσή του, με ψήφισμά της τόνισε ότι "η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ψυχική νόσο, διαταραχή, ή ανωμαλία".


ΕΕ: ένα μωσαϊκό κανόνων

Ο γάμος ομοφυλοφίλων ή το λεγόμενο σύμφωνο συμβίωσης δεν αναγνωρίζονται στα περισσότερα κράτη μέλη και τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην αναγνώριση των δικαιωμάτων τους σε περίπτωση που μετακομίσουν σε χώρα που δεν αναγνωρίζει το γάμο.


Προς το μέλλον

Με σειρά ψηφισμάτων του, το ΕΚ έχει καταδικάσει τις διακρίσεις και έχει δηλώσει την ετοιμότητά του "να φροντίσει ότι οι επόμενες γενιές θα έχουν τη συνήθεια της ανοχής και της απουσίας αρνητικών διακρίσεων", τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚ.


Όπως, τόνισε,  "στόχος είναι στο μέλλον να μην έχουμε πια ανάγκη μια Ημέρας κατά της Ομοφοβίας".