Τζιοβάνι Λα Βία: “Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε την ταχεία έναρξη τη συμφωνίας”

Το ΕΚ αναμένεται να επικυρώσει σήμερα (4/10) τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, παρουσία του Γ.Γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και της προέδρου της 21ης Συνόδου για το Κλίμα Ségolène Royal. Οι κυβερνήσεις των κ-μ έδωσαν το πράσινο φως ήδη από την Παρασκευή (30/09). Με την επικύρωση από την ΕΕ, η Συμφωνία μπορεί πλέον να τεθεί σε ισχύ. Μιλήσαμε με τον πρόεδρο της επιτροπής Περιβάλλοντος Τζιοβάνι Λα Βία (ΕΛΚ), για τη δέσμευση του ΕΚ για την εφαρμογή της συμφωνίας και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

O Τζιοβάνι Λα Βία
Τζιοβάνι Λα Βία

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση, πριν την ψηφοφορία (στις 13.15 ώρα Ελλάδος) για την επικύρωση της Συμφωνίας από την ιστοσελίδα μας (από τις 13.00 ). Πριν από τη ψηφοφορία ο Γ.Γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, θα μιλήσει στους ευρωβουλευτές, ενώ τον λόγο θα λάβουν και ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς αλλά και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.


Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Παρίσι, θεσπίζει ένα πλαίσιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μέρος του οποίου είναι ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε λιγότερο από 2°C. Η συμφωνία υιοθετήθηκε από 195 χώρες κατά την 21η Διάσκεψη για το Κλίμα, τον Δεκέμβριο του 2015 και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή 30 ημέρες μετά την επικύρωσή της από 55 χώρες, που θα αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων.


Η συνέντευξη που ακολουθεί δημοσιέυτηκε πρώτη φορά στις 29/09/2016.


Έχει μείνει πίσω η ΕΕ στην περιβαλλοντική πολιτική; Για δεκαετίας ήμασταν πρωτοπόροι, ωστόσο, τώρα άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα φαίνεται να παίρνουν το προβάδισμα.

Αυτό συνέβη γιατί χάσαμε πολύ χρόνο και τώρα, μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και την Εβδομάδα για το κλίμα στη Νέα Υόρκη, έχουμε 60 χώρες, οι οποίες εκπροσωπούν το 47,7% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που έχουν επικυρώσει τη συμφωνία του Παρισιού. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε την ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας και της επικύρωσής της  από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πρώτο βήμα το έκανε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ψηφοφορία στην επιτροπή Περιβάλλοντος και τη Παρασκευή (30 Σεπτεμβρίου) με την ψηφοφορία στη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ. Τη επόμενη εβδομάδα η συμφωνία ψηφίζεται και από την ολομέλεια του ΕΚ, προκειμένου να λάβει την τελική έγκριση.


Η έγκαιρη επικύρωση της συμφωνίας από την ΕΕ θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα και θα αναδείξει την ηγεσία της ΕΕ και των κρατών μελών της και τις ακατάπαυστες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε διεθνές επίπεδο. Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή την ευκαιρία.


Μπορείτε να μας υπενθυμίσετε τα βασικά σημεία της συμφωνίας; Ποιά είναι τα βασικά μέτρα και πώς θα επηρεάσουν τους Ευρωπαίους πολίτες και τη βιομηχανία;

Είναι σαφές ότι ο βασικός στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού είναι η διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα πρέπει να μειώσουμε σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Για αυτό πρέπει να εργαστούμε στην αλλαγή ή την ενίσχυση της περιβαλλοντικής πολιτικής. Εργαζόμαστε για μια από κοινού προσπάθεια, για τη μείωση των εκπομπών σε τομείς εκτός του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ΕΤS), προκειμένου να αποφασίσουμε πώς θα πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτό τον στόχο και να διανείμουμε τις προσπάθειες μεταξύ των 28 κρατών μελών.


Από την άλλη, πρέπει να εργαστούμε για την ενεργειακή μας απόδοση αλλά και για τις ανανεώσιμες ενέργειες, για τη μείωση της παραγωγής εκπομπών του θερμοκηπίου χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητά μας.


Προχωράμε ήδη στην εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Διάσκεψης για το Κλίμα και στην 22η Διάσκεψη, που πραγματοποιείται 7-18 Νοεμβρίου, στο Μαρρακές. Τι αναμένεται να γίνει εκεί; Μπορεί τελικά να αποδειχτεί μια δυσκολότερη δοκιμασία;

Στο Μαρρακές θα ξεκινήσει η διαδικασία εφαρμογής των πολιτικών που συμφωνήθηκαν, με όλες τις χώρες να κάθονται γύρω από το ίδιο τραπέζι. Σχεδιάζουμε να κάνουμε σημαντική πρόοδο σε σημαντικά σημεία της συμφωνίας, όπως ένα ενισχυμένο πλαίσιο διαφάνειας, στοιχεία για τον παγκόσμιο απολογισμό, περεταίρω οδηγίες για τις εθνικές καθορισμένες εισφορές και ένα μηχανισμό που θα διευκολύνει την εφαρμογή και την προώθηση της συμμόρφωσης.


Μπορούμε να πούμε ότι σαν ΕΕ έχουμε κάνει την προετοιμασία μας, έχουμε δημοσιεύσει νέες προτάσεις και έχουμε εξασκήσει μερικές ιδέες σε νομοθετικό επίπεδο.

Σύνδεσμοι