Η ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά στο επίκεντρο συνεδρίου του ΕΚ 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Πολιτιστική κληρονομιά στην Ευρώπη: συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον  

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποίησε στις 26 Ιουνίου συνέδριο με τίτλο "Πολιτιστική κληρονομιά στην Ευρώπη: συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον".

Σχεδόν 300.000 άτομα δουλεύουν απευθείας στο τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ και μέσω αυτού δημιουργούνται έμμεσα μέχρι και 7,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Το συνέδριο που διοργάνωσε το ΕΚ είχε σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους Ευρωπαίους σχετικά με την κοινωνική και οικονομική σημασία του πολιτισμού και της κληρονομιάς.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, κατά τη διάρκεια του οποίου διεξάγονται χιλιάδες δραστηριότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη που θα προωθήσουν τη συμμετοχή των πολιτών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το συνέδριο, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου Ταγιάνι και σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας, υπό την προεδρία της κα Πέτρα Καμάρεβερτ, συγκέντρωσε πολιτικούς ηγέτες, υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και ενδιαφερόμενους, καθώς και μερικούς πολύ γνωστούς καλεσμένους για να συζητήσουν τις προκλήσεις του τομέα σε τρία πάνελ:

  • Πολιτιστική κληρονομιά και ευρωπαϊκότητα
  • Διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς
  • Καινοτομία και οικονομικές δυνατότητες της πολιτιστικής κληρονομιάς

"Στα 3.000 χρόνια της κοινής ιστορίας μας καταφέραμε να δημιουργήσουμε την κοινή μας ταυτότητα και αυτό δεν πρέπει να ξεχαστεί", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Α. Ταγιάνι.

Στα πάνελ συμμετείχαν καλλιτέχνες (από τον χώρο της μουσικής, της μαγειρικής, της αρχιτεκτονικής, της σχεδίασης, της φωτογραφίας κλπ.) και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Υπήρξαν μάλιστα δύο παραστάσεις ζωντανής μουσικής και μια έκθεση για τα βιντεοπαιχνίδια.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου μίλησε η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου ενώ στα πάνελ συζήτησαν ο Δημήτριος Παντερμαλής, πρόεδρος του μουσείου Ακρόπολης και ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του «Διαζώματος».