Υπερμικρόβια: Η πρόταση των ευρωβουλευτών για την καταπολέμηση της ανθεκτικότητας των μικροβίων  

Τελευταία ενημέρωση: 
 
Δημιουργήθηκε στις:   
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

25.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην ΕΕ από μολύνσεις που προκαλούνται από υπερ-μικρόβια. Η αντοχή στα αντιβιοτικά αυξάνεται. Μάθετε τι κάνει το ΕΚ για να τα καταπολεμήσει.

Περίπου 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά (AMR) - 25.000 από αυτούς στην ΕΕ, ενώ υπάρχει ο φόβος ότι μέχρι το 2050 η AMR μπορεί να προκαλέσει περισσότερους θανάτους απ’ ότι ο καρκίνος. Η AMR είναι η αντίσταση στα φάρμακα για λοιμώξεις που προκαλούνται όχι μόνο από τα βακτήρια αλλά και από άλλα μικρόβια όπως τα παράσιτα, οι ιοί και οι μύκητες.

Factbox: Τι είναι τα αντιμικροβιακά προϊόντα;

Περιλαμβάνουν αντιβιοτικά, αντιιικά, αντιμυκητιακά και αντιπρωτοζωικά. Είναι δραστικές ουσίες συνθετικής ή φυσικής προέλευσης που καταστρέφουν ή αναστέλλουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά;

Η μικροβιακή αντοχή προκαλείται φυσικά με την πάροδο του χρόνου, αλλά επιταχύνεται από την κακή και υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στην ιατρική και την κτηνιατρική, τη μεταφορά ανθεκτικών βακτηρίων από τα ζώα στους ανθρώπους μέσω της άμεσης επαφής ή μέσω της τροφικής αλυσίδας, την απελευθέρωση αντιμικροβιακών ουσιών στο περιβάλλον, τη διάθεση των αχρησιμοποίητων φαρμάκων στα υπόγεια ύδατα και την έλλειψη ανάπτυξης νέων αντιβιοτικών.

Από το 1999, η ΕΕ έχει επενδύσει πάνω από 1,3 δισ. ευρώ στην έρευνα για την μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά. Οι ευρωβουλευτές ζητούν ωστόσο μεγαλύτερες προσπάθειες στον τομέα.

Τι ζητούν οι ευρωβουλευτές;

Στην έκθεση πρωτοβουλίας σχετικά με το νέο Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης κατά της μικροβιακής αντοχής (ΜΑ) στο πλαίσιο της προσέγγισης «Μία υγεία» που καταρτίστηκε από την Κάριν Κάτενμπαχ (Σοσιαλιστές, Αυστρία) και εγκρίθηκε από την επιτροπή περιβάλλοντος στις 20 Ιουνίου, οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι οι στρατηγικές για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής θα πρέπει να βασίζονται στην αρχή του σχεδίου δράσης "μια υγεία" (η υγεία των ανθρώπων / ζώων και το περιβάλλον αλληλοσυνδέονται - οι ασθένειες μεταδίδονται από τον άνθρωπο σε ζώο και αντίστροφα). Υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της ορθής και συνετής χρήσης των αντιμικροβιακών ουσιών και την ανάγκη για τον περιορισμό της πώλησης αντιβιοτικών από τους επαγγελματίες της υγείας των ανθρώπων και των ζώων καταπολεμώντας παράλληλα τις παράνομες πωλήσεις. Οι ευρωβουλευτές ζητούν ακόμα την τόνωση των επενδύσεων σε νέες ουσίες (η ανάπτυξη των αντιβιοτικών προϊόντων έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία 20 χρόνια) καθώς επίσης και φθηνότερες ταχείες διαγνωστικές εξετάσεις για τον εντοπισμό της πραγματικής αιτίας μιας λοίμωξης αν είναι δηλαδή ιογενής ή βακτηριακή (44% των Ευρωπαίων δεν γνωρίζει ότι τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά κατά του κρυολογήματος και της γρίπης).

Κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα

Η επιτροπή ενέκρινε επίσης συμφωνία με το Συμβούλιο σχετικά με νέους κανόνες για τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στη γεωργία. Η προληπτική και συλλογική χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στην κτηνοτροφία θα είναι περιορισμένη και τα εισαγόμενα τρόφιμα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τα πρότυπα της ΕΕ για τη χρήση αντιβιοτικών.

Επόμενα βήματα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει και τις δύο εκθέσεις το φθινόπωρο.