Κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη: στοιχεία και αριθμοί 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη - ©AP Images/European Union 2018 - EP  

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη: περιφερειακές επιπτώσεις, κορυφαίοι παραγωγοί αερίων, μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και άλλα.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί  παγκόσμιο φαινόμενο. Ποια είναι όμως η κατάσταση συγκεκριμένα στην Ευρώπη; Τα στοιχεία και οι αριθμοί που συλλέξαμε υπογραμμίζουν διάφορες πτυχές του ζητήματος, όπως τις αιτίες, τις συνέπειες και την εξέλιξη του φαινομένου.

Δείτε στο χάρτη πώς επηρεάζονται οι διάφορες περιοχές της ΕΕ από την κλιματική αλλαγή.

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ


Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο μετά την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ ακολουθεί η Ινδία και η Ιαπωνία (2015).

Εντός της ΕΕ, οι έξι μεγαλύτεροι  ρυπαντές το 2017, ήταν η Γερμανία, η Βρετανία , η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ισπανία. Ο κλάδος της ενέργειας ήταν υπεύθυνος για το 80,7% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ το 2015, ενώ η γεωργία για το 8,72%, η βιομηχανία για το 7,82% και τα απόβλητα για το 2,75%.


Περισσότερα στοιχεία   για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου  ανά χώρα και τομέα της ΕΕ, στο γράφημα.

Η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ


Το 2008, η ΕΕ έθεσε ως στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Τα στοιχεία είναι πολύ θετικά σχετικά με την επίτευξη αυτού του στόχου: το 2015 το ποσοστό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ αντιπροσώπευε πτώση της τάξης του 22%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.


Το 2014, η ΕΕ έθεσε  νέο στόχο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος αναφέρει ότι οι προβλεπόμενες μειώσεις βάσει της τρέχουσας κατάστασης των μέτρων της ΕΕ το 2017 θα υπολείπονται του στόχου, υπολογίζοντας μείωση γύρω στο 30% έως το 2030.


Δείτε το γράφημά μας για την πρόοδο που σημειώνει η ΕΕ προς την επίτευξη των στόχων της για την κλιματική αλλαγή.