Mικροπλαστικά: πηγές, επιπτώσεις, λύσεις

Από που προέρχονται τα μικροπλαστικά και ποιες είναι οι επιπτώσεις τους; Ανακαλύψτε σημαντικές πληροφορίες αλλά και τις λύσεις που δίνει η ΕΕ.

Μικροπλαστικά.
Μικροπλαστικά

Τι είναι τα μικροπλαστικά και από που προέρχονται;

Τα μικροπλαστικά είναι μικρά κομμάτια πλαστικού και συνήθως είναι μικρότερα από 5 χιλιοστά. Χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες.

Πρωτογενή μικροπλαστικά

  • Μικρά σωματίδια που απελευθερώνονται άμεσα στο περιβάλλον
  • Υπολογίζεται ότι αποτελούν το 15-31% των μικροπλαστικών στου ωκεανούς
  • Εμπεριέχονται σε συνθετικά ρούχα (35%), ελαστικά αυτοκινήτων (28%) αλλά και σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας όπως είναι οι κρέμες απολέπισης (2%)

Δευτερογενή μικροπλαστικά

  • Προέρχονται από μεγαλύτερα πλαστικά αντικείμενα, όπως οι πλαστικές σακούλες, τα μπουκάλια και τα δίχτυα αλιείας
  • Υπολογίζεται ότι αποτελούν το 69-81% των μικροπλαστικών που υπάρχουν στους ωκεανούς

Ποιες είναι οι επιπτώσεις των μικροπλαστικών;

Οι ποσότητα των μικροπλαστικών στους ωκεανούς όλο και αυξάνεται. Ο ΟΗΕ δήλωσε το 2017, ότι υπάρχουν τουλάχιστον 51 τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια στις θάλασσες, 500 φορές περισσότερα από τα αστέρια που υπάρχουν στο γαλαξία μας!


Τα μικροπλαστικά που βρίσκονται στη θάλασσα συχνά αποτελούν τροφή για τα ψάρια, τα οποία μετά καταλήγουν στο τραπέζι των καταναλωτών και στο ανθρώπινο σώμα. Έχουν βρεθεί μικροπλαστικά σε φαγητά και ποτά, όπως είναι οι μπύρες, το μέλι αλλά και το πόσιμο νερό.


Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πλαστικά σωματίδια έχουν επίσης ανακαλυφθεί πρόσφατα σε ανθρώπινα κόπρανα.


Ακόμα δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που μπορούν να επιφέρουν στην ανθρώπινη υγεία αλλά τα πλαστικά περιέχουν συχνά πρόσθετα, όπως σταθεροποιητές ή επιβραδυντικά φλόγας και άλλες πιθανώς τοξικές χημικές ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για το ζώο ή τον άνθρωπο που τα καταναλώνει.


Τι κάνει η ΕΕ για την καταπολέμησή τους;

Το Σεπτέμβριο του 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νέους κανόνες που στοχεύουν στην αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης πλαστικών απορριμμάτων στην ΕΕ. Επίσης, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει ευρωπαϊκή απαγόρευση για την προσθήκη μικροπλαστικών σε προϊόντα όπως καλλυντικά και απορρυπαντικά έως το 2020 αλλά και να λάβει μέτρα για την ελαχιστοποίηση της απελευθέρωσης μικροπλαστικών από τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τα ελαστικά, τα χρώματα και τα τσιγάρα.

Τον Οκτώβριο το ΕΚ, στήριξε την απαγόρευση πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης που συχνά καταλήγουν στις θάλασσες.