Φαρμακευτική κάνναβη: Το ΕΚ ζητά την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας  

Τελευταία ενημέρωση: 
 
Δημιουργήθηκε στις:   
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Οι ευρωβουλευτές ζητούν τη χάραξη μιας κοινής νομοθεσίας για τη χρήση της ιατρικής κάνναβης © CC0 Φωτογραφία του Esteban Lopez  

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την χάραξη μιας κοινής ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη χρήση της ιατρικής κάνναβης και την επαρκή χρηματοδότηση ποιοτικής έρευνας.

Πολλά κράτη μέλη έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση κάποιου είδους κάνναβης ή κανναβινοειδών, ή εξετάζουν τροποποιήσεις στη νομοθεσία τους. Οι κανόνες, ωστόσο, που καθορίζουν ποια προϊόντα επιτρέπονται και πως πρέπει να χρησιμοποιούνται διαφέρουν σημαντικά από το ένα κράτος μέλος στο άλλο, ακόμη κι αν καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν επιτρέπει το κάπνισμα κάνναβης ή την οικιακή καλλιέργεια.

Παρόλο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προτείνει επισήμως η ενεργή ουσία κανναβιδιόλη (CBD) να μην θεωρείται ελεγχόμενη ουσία, η νομοθεσία στα κράτη μέλη διαφέρει αρκετά όσον αφορά το θέμα της χρήσης κάνναβης για ιατρικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Τί είναι η κάνναβη;  
  • Το φυτό της κάνναβης αποτελείται από περισσότερες από 480 ενώσεις, που περιλαμβάνουν περισσότερα από 100 κανναβινοειδή. Η Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και η κανναβιδιόλη (CBD) είναι τα πλέον γνωστά κανναβινοειδή που έχουν εντοπιστεί στην κάνναβη 
  • Η THC αποτελεί το κύριο ψυχοτρόπο συστατικό της κάνναβης, ενώ η CBD δεν έχει μεθυστική επίδραση  
  • Η ιατρική χρήση κάνναβης και κανναβινοειδών μπορεί να παραπέμψει σε μία σημαντική ποικιλία προϊόντων φυτικής προέλευσης και συνθετικής παρασκευής 
  • Πολλές χώρες χρησιμοποιούν την μεξικανική ορολογία «μαριχουάνα» για να αναφερθούν στα φύλλα της κάνναβης. Ο όρος «χασίς», από την άλλη, αναφέρεται στα θηλυκά φυτά που δεν έχουν επικονιαστεί 

Στις 13 Φεβρουαρίου, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ψήφισμα σχετικά με τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Οι ευρωβουλευτές επισήμαναν ότι υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η κάνναβη και τα κανναβινοειδή έχουν θεραπευτικά αποτελέσματα στην αύξηση της όρεξης και στη μείωση της απώλειας βάρους που συνδέεται με τον ιό HIV/AIDS.

Η φαρμακευτική κάνναβη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ψυχικών διαταραχών και να περιορίσει τα συμπτώματα της επιληψίας όπως επίσης και του Αλτσχάιμερ, της αρθρίτιδας, του άσθματος και του καρκίνου. Βοηθούν επίσης στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της παχυσαρκίας και του διαβήτη ενώ διευκολύνουν και την αντιμετώπιση του πόνου που σχετίζεται με τον έμμηνο κύκλο. Απαιτείται, ωστόσο, η διεξαγωγή περισσότερων ερευνών.

Στο ψήφισμά τους, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές αρχές να διαχωρίσουν ξεκάθαρα τη χρήση της κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς από τις υπόλοιπες χρήσεις. Ζητούν, επίσης, την ανάληψη περισσότερων πρωτοβουλιών για την έρευνα και την ενθάρρυνση της καινοτομίας όσον αφορά επιστημονικά προγράμματα για την φαρμακευτική κάνναβη.

Προστασία ανηλίκων και ευάλωτων ομάδων

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, μια συνολική ρύθμιση θα διασφάλιζε την ποιότητα της φαρμακευτικής κάνναβης και την ακριβή επισήμανση. Αυτό θα εξασφάλιζε στους ασθενείς ασφάλεια δικαίου και ασφαλή πρόσβαση με σκοπό την ιατρική χρήση – με την εφαρμογή ειδικών μέτρων προφύλαξης για τους νέους και τις εγκύους.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ύπαρξη ενός κανονιστικού πλαισίου θα περιόριζε τη μαύρη αγορά κατανάλωσης και θα συνέβαλλε στον έλεγχο των σημείων πώλησης, προλαμβάνοντας τη διοχέτευση της ουσίας και τον εθισμό σε ανηλίκους και ευάλωτες ομάδες.

Ζητούν, επιπλέον, από τα κράτη μέλη να προαγάγουν την αύξηση των γνώσεων σχετικά με την ιατρική κάνναβη, εξασφαλίζοντας την παροχή της δέουσας ιατρικής κατάρτισης στους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα και την πρόσβασή τους στη βιβλιογραφία και στα αποτελέσματα ανεξάρτητης επιστημονικής έρευνας.