Οι γυναίκες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (γραφήματα) 

Τελευταία ενημέρωση: 
 
Δημιουργήθηκε στις:   
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Αναλογία αντρών και γυναικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  

Οι γυναίκες θα έπρεπε να διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο στην πολιτική, πώς όμως εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Η απάντηση στα γραφήματά μας.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στην πολιτική και στο δημόσιο βίο σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.


Με την πάροδο του χρόνου, το ποσοστό των εκλεγμένων γυναικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αυξηθεί. Μόνο 31 γυναίκες ήταν μέλη από το 1952, μέχρι τις πρώτες εκλογές του 1979. Το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών στο πρώτο εκλεγμένο με άμεση ψηφοφορία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν 15,2%. Το ποσοστό των εκλεγμένων γυναικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυξάνεται συνεχώς και σήμερα ανέρχεται στο 39,3%.


Όσον αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παραμένει πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο για τα εθνικά κοινοβούλιο και πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ για τα εθνικά κοινοβούλια. 

Αναλογία αντρών και γυναικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλια ανά χώρα  

Από τον Ιανουάριο του 2022, τη θέση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέχει γυναίκα: η μαλτέζα ευρωβουλευτής Ρομπέρτα Μετσόλα. Στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, 8 από τους 14 αντιπροέδρους είναι γυναίκες, περισσότερες από την προηγούμενη περίοδο που ήταν μόνο πέντε. 

Οι γυναίκες σε κορυφαίες θέσεις στο Κοινοβούλιο  

Οι γυναίκες σε κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ


Το 2019, δυο ευρωπαϊκά όργανα είχαν για πρώτη φορά γυναίκες στη θέση του προέδρου. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν έγινε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το Κολέγιο Επιτρόπων να απαρτίζεται από 12 γυναίκες και 14 άντρες. 

Επίσης, η Κριστίν Λαγκάρντ έγινε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύστερα από ψήφισμα του Κοινοβουλίου που ζητούσε τον διορισμό περισσότερων γυναικών σε κορυφαίες θέσεις του οικονομικού και νομισματικού τομέα.  

Ο τομέας λήψης οικονομικών αποφάσεων εξακολουθεί να σημειώνει τη χαμηλότερη βαθμολογία όσον αφορά την ισότητα των φύλων και την εκπροσώπηση των γυναικών στην ΕΕ.

Περισσότερα για την έμφυλη ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών: