Στήριξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού εν μέσω της κρίσης του Covid-19 

Τελευταία ενημέρωση: 
 
Δημιουργήθηκε στις:   
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Ισχυρό πλήγμα έχεu δεχθεί o τομέας του πολιτισμού λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί σε όλη την ΕΕ για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονoϊού.

Σε ψήφισμα που υιοθέτησαν στις 17 Απριλίου, oι ευρωβουλευτές τονίζουν την ιδιαίτερη φύση του δημιουργικού τομέα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες, καλώντας την ΕΕ να τους στηρίξει.

Η πανδημία έχει επηρεάσει όλες τις πτυχές της ζωής μας και πολλοί κλάδοι της οικονομίας έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα. Ο πολιτισμός, ωστόσο, είναι ένας από τους τομείς που καλείται να αντιμετωπίσει τις σημαντικότερες προκλήσεις. Παραστάσεις ακυρώθηκαν, φεστιβάλ, συνέδρια και εκθέσεις αναβλήθηκαν, ενώ κινηματογράφοι, θέατρα και μουσεία έκλεισαν τις πόρτες τους σε όλη την Ευρώπη. Από την πλευρά τους, πολλές τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές έχουν σταματήσει τα γυρίσματά τους, με αποτέλεσμα οι καλλιτέχνες να μην μπορούν να κερδίσουν τα προς το ζην.

Πολλά κράτη-μέλη έχουν εισαγάγει μέτρα με σκοπό την παροχή βοήθειας σε όσους εργάζονται στον τομέα του πολιτισμού. Σε συνάντησή τους, στις 8 Απριλίου, οι υπουργοί πολιτισμού της Ευρώπης συζήτησαν μέτρα στήριξης για τον πολιτισμό και τον δημιουργικό τομέα κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.

Η ΕΕ εντείνει τα μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας. Η ιδιαιτερότητα, ωστόσο, του πολιτιστικού τομέα οδηγεί στην εξαίρεση πολλών εργαζομένων από τα μέτρα στήριξης - υπάρχουν πολλοί μεμονωμένοι καλλιτέχνες, μικρές επιχειρήσεις και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιτροπή Πολιτισμού του EK καλεί την ΕΕ να παρασχεθεί ειδική βοήθεια και στήριξη στον τομέα ώστε να επιβιώσει στην κρίση.

Σε επιστολή τους προς τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, και την επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ, οι ευρωβουλευτές προτείνουν:

  • την προστασία καλλιτεχνών που ενδέχεται να μην πληρούν τις προϋποθέσεις για να επωφεληθούν από τα εθνικά προγραμμάτα στήριξης, μέσω του προγράμματος "Δημιουργική Ευρώπη"
  • την αύξηση της χρηματοδότησης για το πρόγραμμα "Δημιουργική Ευρώπη"
  • τη δημιουργία ενός ad hoc χρηματοδοτικού μέσου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων για τη διοχέτευση κεφαλαίων στον τομέα

Πρέπει να γίνουν περισσότερα σε επίπεδο ΕΕ για την παροχή προσαρμοσμένης στήριξης σε όσους εργάζονται στον τομέα του πολιτισμού, μέχρι τα πράγματα να επανέλθουν στο φυσιολογικό, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΕΚ, Σαμπίνε Βερχάιεν (EΛΚ, Γερμανία).

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με την επιτροπή CULT στις 4 Μαΐου, οι Επίτροποι Γκαμπριέλ και Μπρετόν δήλωσαν στους ευρωβουλευτές ότι ετοιμάζεται ένα σχέδιο στήριξης της ΕΕ για τους πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ. Εκτός από την ευελιξία των τρεχόντων προγραμμάτων και των διαρθρωτικών ταμείων, εξετάζονται επίσης μέτρα άμεσης στήριξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριξε επίσης την έναρξη μιας νέας πλατφόρμας - Creatives Unite - ενός χώρου για τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα όπου θα μπορεί να ανταλλάσσει πληροφορίες σχετικά με πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται στην κρίση του κορονοϊού.

Διαβάστε περισσότερα για το τι κάνει η ΕΕ για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού.