Το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ για τον Covid-19 πρέπει να δίνει προτεραιότητα στις επενδύσεις για το κλίμα 

Τελευταία ενημέρωση: 
 
Δημιουργήθηκε στις:   
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Άδειος δρόμος στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίνιους ©PavloVakhrushev/AdobeStock  

Το προτεινόμενο πακέτο ανάκαμψης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής ύφεσης που προκαλείται από τον Covid-19 στοχεύει στη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Η κρίση υγείας του Covid-19 και οι οικονομικές της συνέπειες παραμένουν άμεση προτεραιότητα και το προτεινόμενο πακέτο ανάκαμψης της ΕΕ στοχεύει στην επανέναρξη των οικονομιών, με βάση μια πιο πράσινη, κοινωνική και ψηφιακή προσέγγιση για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα σχέδιο οικονομικής τόνωσης 750 δισ. ευρώ μαζί με μια αναθεωρημένη πρόταση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-2027 ακολουθεί τις εκκλήσεις του ΕΚ για ένα μαζικό πακέτο μέτρων ανάκαμψης και ανασυγκρότησης με την Πράσινη Συμφωνία στον πυρήνα της, για την τόνωση της οικονομίας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η πρόταση "Επόμενη γενιά της ΕΕ", που παρουσιάστηκε στους ευρωβουλευτές από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνόδου ολομέλειας στις 27 Μαΐου, στοχεύει να επιβραδύνει τον αντίκτυπο της πανδημίας και να καταστήσει ένα βιώσιμο μέλλον πιο εφικτό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να χρησιμοποιηθεί το 25% του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021-2027 για τη δράση για το κλίμα.

Η πρόταση καλωσορίστηκε ευρέως από τους ευρωβουλευτές, αλλά πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στις εκπομπές CO2

Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν σε όλη την Ευρώπη λόγω του κορονοϊού, η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν σημειώσει σημαντική μείωση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του αζώτου (NO2), ορισμένες κατά το ήμισυ.

Το κλείσιμο γραφείων, η διακοπή των βιομηχανικών δραστηριοτήτων και η τεράστια μείωση των ταξιδιών μείωσαν τις εκπομπές CO2. Το πρώτο τρίμηνο του 2020 μειώθηκε, επίσης, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Λόγω του ότι αναμένεται μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και της βιομηχανικής δραστηριότητας, η τιμή δικαιωμάτων εκπομπής στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ μειώθηκε κατά 40% από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου 2020.

Η νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα

Στις 28 Νοεμβρίου 2019, το ΕΚ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και ζήτησε όλη η σχετική νομοθεσία της ΕΕ να είναι σύμφωνη με τον στόχο της διατήρησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 1,5 °C.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρθηκε στην Πράσινη Συμφωνία τον Δεκέμβριο, κι έπειτα τον Μάρτιο με πρόταση για νόμο της ΕΕ για το κλίμα που θα καταστήσει την ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Τον Ιανουάριο, το ΕΚ ζήτησε πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών από αυτούς που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσει ότι η ΕΕ μπορεί να επιτύχει τον στόχο.

Σε συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος του ΕΚ, στις 15 Απριλίου, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα για την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το κλίμα παραμένει αμετάβλητο και υποσχέθηκε μια αναθεωρημένη πρόταση για τον στόχο μείωσης έως το 2030. Το Κοινοβούλιο αναμένεται να αποφασίσει τη θέση του σχετικά με τον νόμο για το κλίμα τον Οκτώβριο.

Ο νόμος για το κλίμα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Υπουργών πριν τεθεί σε ισχύ. Το ΕΚ επιθυμεί η ΕΕ να υιοθετήσει αυτούς τους στόχους πολύ πριν από τη διάσκεψη COP26 του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, η οποία έχει αναβληθεί έως το 2021, λόγω της πανδημίας.

Ανακαλύψτε τι μέτρα έχει λάβει η ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Υπόβαθρο 

Η Πράσινη Συμφωνία, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019, στοχεύει να καταστήσει την οικονομία της ΕΕ βιώσιμη. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων από το κλίμα, τη γεωργία και την κινητικότητα έως την προστασία της βιοποικιλότητας και τη μηδενική ρύπανση. Μεταξύ των συγκεκριμένων προτάσεων που έχει ήδη υποβάλει η Επιτροπή είναι:

Μάθετε ποια μέτρα έχει λάβει η ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας και ελέγξτε όλες τις ημερομηνίες και τους τομείς δράσης της συντονισμένης αντίδρασης της ΕΕ.