Μεικτές οι αντιδράσεις των ευρωβουλευτών για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

Αμφιβολίες εξέφρασαν τα μέλη της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών για την αποτελεσματικότητα του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που πρότεινε η Επιτροπή.

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό της Μόριας μετά την καταστροφική πυρκαγιά  ©Στράτος Μπριλάκης
Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό της Μόριας μετά την καταστροφική πυρκαγιά ©Στράτος Μπριλάκης

Στις 24 Σεπτεμβρίου, τα μέλη της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών, δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων του ΕΚ συζήτησαν το νέο σχέδιο για το Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης. Η πρόταση, την οποία η Επιτροπή παρουσίασε την προηγούμενη μέρα, στοχεύει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του τωρινού συστήματος μέσω της δίκαιης κατανομής ευθύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Τα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν, ωστόσο, μεικτές αντιδράσεις για το νέο σύμφωνο, εγείροντας ερωτηματικά ως προς την ικανότητά του να επιφέρει πραγματικές αλλαγές.


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, και την επίτροπο εξωτερικών υποθέσεων, Ύλβα Γιόχανσον, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν πιο ξεκάθαρες πληροφορίες για την πρακτική εφαρμογή των προτάσεων. Κάποιοι ευρωβουλευτές χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία "βήμα προς την σωστή κατεύθυνση" για να ενισχυθούν οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος, ενώ άλλοι παραδέχθηκαν ότι αυτός είναι ίσως ο μόνος τρόπος να σημειωθεί πρόοδος, δεδομένης της στάσης αρκετών χωρών της ΕΕ.


Μάθετε περισσότερα σχετικά με την απάντηση της ΕΕ στην πρόκληση της μετανάστευσης.


Αναφερόμενοι στην πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Μόρια, ορισμένοι ευρωβουλευτές αναρωτήθηκαν αν οι νέοι κανόνες θα μπορέσουν να αποτρέψουν μια επανάληψη μιας παρόμοιας ανθρωπιστικής καταστροφής κι αν οι νέες διαδικασίες ελέγχου ατόμων και φύλαξης των συνόρων θα γίνουν με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα. Αρκετοί ευρωβουλευτές αποδοκίμασαν τη μη αφαίρεση από τον κανονισμό του Δουβλίνου της αρχής ότι η χώρα εισόδου πρέπει να εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου που υποβάλλονται.


Σε αντίθεση με την προηγούμενη πρόταση της Επιτροπής, η νέα πρόταση δεν προβλέπει την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων μετεγκατάστασης, η οποία είχε προκαλέσει αμφιλεγόμενες αντιδράσεις στο παρελθόν. Οι χώρες της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στη μεταφορά των προσφύγων στο εδαφός τους ή στη χρηματοδότηση της επιστροφής όσων δεν δικαιούνται να παραμείνουν στην ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές αναρωτήθηκαν τι θα συμβεί αν οι περισσότερες χώρες επιλέξουν αυτό το δρόμο και ζήτησαν διευκρινίσεις ως προς τον τρόπο πρακτικής εφαρμογής των προτεινόμενων κανόνων και την αποτελεσματική συνεργασία με τρίτες χώρες.


Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των προσφύγων, ενώ άλλοι τόνισαν ότι η ΕΕ πρέπει να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στις παράνομες αφίξεις.

Οι κύριοι άξονες της πρότασης της Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης

  • Αποτελεσματικότερες και ταχύτερες διαδικασίες
    • Έλεγχος διαλογής πριν από την είσοδο που περιλαμβάνει υγειονομικό έλεγχο και έλεγχο ασφαλείας, λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και καταχώριση στη βάση δεδομένων Eurodac.
    • Ταχύτερη διαδικασία ασύλου στα σύνορα για τα άτομα των οποίων οι υποθέσεις μπορούν να εξεταστούν ταχέως.
    Ανεξάρτητος μηχανισμός παρακολούθησης για τη διασφάλιση του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

  • Ευέλικτες επιλογές για τη συνεισφορά των κρατών μελών:
    • Τα κράτη μέλη θα μπορούν να δεχτούν τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στο έδαφός τους (=μετεγκατάσταση), να αναλάβουν για λογαριασμό άλλου κράτους μέλους την ευθύνη για την επιστροφή ενός ατόμου που δεν έχει δικαίωμα διαμονής ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, να παράσχουν επιχειρησιακή στήριξη.
    • Τα κράτη μέλη έχουν τη νομική υποχρέωση να συνεισφέρουν βάσει του ΑΕΠ και του πληθυσμιακού τους μεγέθους, ενώ προβλέπονται προσαρμοσμένες απαντήσεις αλληλεγγύης για τρία σενάρια: σενάριο επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα, κατάσταση πίεσης ή κρίσης.

  • Κοινό σύστημα της ΕΕ για επιστροφές
    • Ενισχυμένη συνεργασία με τρίτες χώρες για ταχείες επιστροφές, περισσότερες νόμιμες οδούς και ισχυρές δράσεις για την καταπολέμηση των διακινητών ανθρώπων
    • Αποτελεσματικότερο νομικό πλαίσιο
    • Ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής
    • Διορισμός νέου Συντονιστή επιστροφών της ΕΕ

  • Σχέδιο δράσης για την ενσωμάτωση και την ένταξη για την περίοδο 2021-2024

  • Νέος κανονισμός για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης

Μάθετε περισσότερα για τη πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νομοθετικής περιόδου του Κοινοβουλίου.

Επόμενα βήματα

Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνουν τη νομοθεσία ώστε η κοινή πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο να γίνει πραγματικότητα.


Μάθετε περισσότερα: