Το Κοινοβούλιο εγκαινιάζει το βραβείο δημοσιογραφίας Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία 

Τελευταία ενημέρωση: 
 
Δημιουργήθηκε στις:   
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

On the 16th October 2017, the Maltese investigative journalist Daphne Caruana Galizia was killed in a car bomb explosion.  

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκαινιάζει νέο βραβείο δημοσιογραφίας προς τιμήν της Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλιζία που δολοφονήθηκε το 2017.

Το βραβείο Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία για τη δημοσιογραφία, που εγκαινιάστηκε στις 16 Οκτωβρίου, την επέτειο του θανάτου της δημοσιογράφου, επιδιώκει να τιμήσει έργα δημοσιογραφίας που αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ.


"Το βραβείο Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία θα αναγνωρίσει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δημοσιογράφοι στη διατήρηση της δημοκρατίας μας και θα χρησιμεύσει ως υπενθύμιση στους πολίτες για τη σημασία της ελευθερίας τουΤύπου. Το βραβείο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους δημοσιογράφους στο ζωτικό και συχνά επικίνδυνο έργο τους και να δείξει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει τους ερευνητές δημοσιογράφους", δήλωσε η αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Χέιντι Χάουταλα.

Χρηματικό έπαθλο ύψους 20.000 ευρώ


Το ετήσιο έπαθλο του βραβείου ανέρχεται σε 20.000 ευρώ και θα απονέμεται, από τον Οκτώβριο του 2021, σε δημοσιογράφους ή δημοσιογραφικές ομάδες που εδρεύουν στην ΕΕ. Οι υποψήφιοι και ο νικητής θα επιλεγούν από ανεξάρτητη επιτροπή.


Ποια ήταν η Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία;

Η Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία ήταν Μαλτέζα δημοσιογράφος, μπλόγκερ και ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς, η οποία έγραφε εκτενώς για τη διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος, το οργανωμένο έγκλημα, την πώληση υπηκοότητας και την εμπλοκή μελών της κυβέρνησης της Μάλτας στην υπόθεση των εγγράφων του Παναμά. Μετά από παρενοχλήσεις και απειλές, η Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017, από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της.Η κατακραυγή για τον χειρισμό της υπόθεσης της δολοφονίας της από τις αρχές οδήγησε, εν τέλει, στην παραίτηση του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ. Τον Δεκέμβριο του 2019, οι ευρωβουλευτές επέκριναν την αποτυχία της έρευνας και κάλεσαν την Επιτροπή να αναλάβει δράση.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία της δημοσιογραφίας και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, που δημοσιεύθηκε στις 28 Απριλίου, το 2020 καταγράφηκαν 201 σοβαρές παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου στις 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο αριθμός αυτός σηματοδοτεί αύξηση ύψους 40% σε σύγκριση με το 2019 και είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει σημειωθεί από τότε που δημιουργήθηκε η πλατφόρμα, το 2014. Καταγράφηκε αριθμός "ρεκόρ" φυσικών επιθέσεων (52 περιπτώσεις) ή παρενόχλησης (70 περιπτώσεις). "Η Γαλλία, η Πολωνία, η Τουρκία και η  Ουκρανία καταμετρούν τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων εκφοβισμού και παρενόχλησης δημοσιογράφων", υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.


Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερασπίζεται σθεναρά την ελευθερία του Τύπου, καλώντας τις χώρες της ΕΕ να εξασφαλίσουν επαρκή δημόσια χρηματοδότηση και να προωθήσουν την ανεξαρτησία,την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης. Το Κοινοβούλιο υπογράμμισε για άλλη μία φορά τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου κατά τη διαρκεία της πανδημίας COVID-19.


Παρακολουθήστε στο Facebook τη συνέντευξή μας σχετικά με την απονομή του βραβείου δημοσιογραφίας Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία.

Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην Ευρώπη;


Στις 3 Μαίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργανώνει το διαδικτυακό σεμινάριο "Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην Ευρώπη;" που θα εστιάσει στον αυξανόμενο αριθμό απειλών και επιθέσεων έναντι δημοσιογράφων στην Ευρώπη. Στους συμμετέχοντες θα περιλαμβάνεται ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η Βερόνικα Μουνκ, αρχισυντάκτρια στο ανεξάρτητο ειδησεογραφικό ιστότοπο telex.hu της Ουγγαρίας, ο Νικολάι Σταικόβ, δημοσιογράφος και συνιδρυτής του Ταμείου Κατά της Διαφθοράς, και η Ιταλίδα δημοσιογράφος Φρεντερίκα Αντζέλι, συντάκτρια στην εφημερίδα La Repubblica. Παρακολουθήστε το σεμινάριο σε απευθείας μετάδοση από τις 10.00 έως τις 11.30 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης).