Ελευθερία του Τύπου: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλευρό των δημοσιογράφων 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Η ελευθερία του Τύπου είναι αντιμέτωπη με ολοένα και περισσότερες προκλήσεις εντός και εκτός των συνόρων της ΕΕ. Μάθετε πώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει το έργο των δημοσιογράφων.

Η δημοσιογραφία υφίσταται αυξανόμενη πίεση παγκοσμίως, με την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα να οξύνουν τις διεθνείς εντάσεις και τον διχασμό των κοινωνιών. Παρότι η Ευρώπη παραμένει η ήπειρος που διασφαλίζει περισσότερο την ελευθερία του Τύπου, ο εκφοβισμός και οι επιθέσεις που έχουν υποστεί δημοσιογράφοι σε ορισμένες χώρες, καθώς και ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δείχνουν να επιδεινώνουν τη κατάσταση.


Στις 3 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν ανησυχία για την αύξηση των επιθέσεων έναντι δημοσιογράφων και τόνισαν τη σημασία του ελεύθερου Τύπου για τη λειτουργία της δημοκρατίας.


"Οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει ποτέ να χρειάζεται να διαλέξουν ανάμεσα στη ζωή τους και στην αποκάλυψη της αλήθειας. Ποτέ δεν πρέπει να αναγκάζονται να ξοδεύουν χρόνια και οικονομίες για να αντιμετωπίσουν εκφοβιστικές αγωγές... Μια ισχυρή δημοκρατία χρειάζεται έναν ισχυρό Τύπο", είπε η πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, κατά τη σύνοδο ολομέλειας στο Στρασβούργο.


Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην προστασία του ελεύθερου Τύπου 


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εκφραστεί επανειλημμένως υπέρ της ελευθερίας του Τύπου και του πλουραλισμού στην ΕΕ αλλά και πέραν των συνόρων της.


Τον Νοέμβριο του 2021, το Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για την ενίσχυση της ελευθερίας των μέσων και του πλουραλισμού την ΕΕ, ζητώντας τη θέσπιση νέων κανόνων για την προστασία των δημοσιογράφων.


Σε ξεχωριστή έκθεση που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2022, η ειδική επιτροπή του Κοινοβουλίου για τις εξωτερικές παρεμβάσεις στην ΕΕ κάλεσε την ΕΕ να θεσπίσει κοινή στρατηγική για να αντιμετωπίσει τις ξένες παρεμβάσεις και τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και ζήτησε να ενισχυθεί η στήριξη των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφων και ερευνητών.


Στις 27 Απριλίου 2022, η Επιτροπή πρότεινε μέτρα για τη βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες και δεσμεύτηκε να παρουσιάσει την Ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης το Φθινόπωρο.


Οι ευρωβουλευτές έχουν επίσης καταδικάσει την αυξανόμενη φίμωση επικριτικών φωνών και τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων στο Μεξικό, στην Πολωνία και στη Ρωσία.


Στις 3 Μαΐου 2022, το Κοινοβούλιο απηύθυνε πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για το δεύτερο Βραβείο Δημοσιογραφίας "Daphne Caruana Galizia", το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο για σπουδαία επιτεύγματα στον τομέα της δημοσιογραφίας που προωθούν ή υπερασπίζονται τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της ΕΕ. Τον Απρίλιο, το Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ένα νέο σύστημα υποτροφιών και προγράμματα κατάρτισης για νέους δημοσιογράφους, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2022.


Η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ο πλουραλισμός κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.


Χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ  

Οι προκλήσεις για τη δημοσιογραφία στην Ευρώπη

Η κατάσταση θεωρείται καλή στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, σε ψήφισμα του 2020, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, υπογραμμίζοντας ότι η ελευθερία των μέσων, ο πλουραλισμός, η ανεξαρτησία και η ασφάλεια των δημοσιογράφων είναι θεμελιώδεις συνιστώσες του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση και πληροφόρηση, και είναι κεντρικής σημασίας για τη δημοκρατική λειτουργία της ΕΕ.


Έχουν σημειωθεί και επιθέσεις κατά δημοσιογράφων στην ΕΕ. Ο Έλληνας δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ δολοφονήθηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2021 και ο Ολλανδός δημοσιογράφος Πέτερ Ντε Βρις σκοτώθηκε στο Άμστερνταμ τρεις μήνες αργότερα.


Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επίσης αποδειχθεί θανατηφόρος για τους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, επτά δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.