Marietje Schaake: η ευρωπαϊκή τεχνολογία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η τεχνολογία και το διαδίκτυο είναι εργαλεία για την ελευθερία της έκφρασης αλλά κάποιες φορές η χρήση τους παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου το ΕΚ ψηφίζει έκθεση για τις επιπτώσεις των συστημάτων εγκατάστασης και παρακολούθησης, στα ανθρώπινα δικαιώματα σε τρίτες χώρες. Μιλήσαμε με την εισηγήτρια του ΕΚ Marietje Schaake (Ολλανδία, Φιλελεύθεροι), λίγες μέρες πριν από την ψηφοφορία.

Συνέντευξη με την Marietje Schaake.
Συνέντευξη με την Marietje Schaake

Μπορείτε να μας πείτε κάποιες περιπτώσεις, όπου η ευρωπαϊκή τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Η τεχνολογία και η πρόσβαση στο διαδίκτυο δίνουν τη δυνατότητα να καταγραφούν και να κοινοποιηθούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το ίδιο όμως και τα συστήματα που έχουν κατασκευαστεί και διατίθενται στο εμπόριο και έχουν σχεδιαστεί για μαζική παρακολούθηση ή για να χακάρουν συσκευές, χωρίς όμως τη συγκατάθεση των χρηστών τους. Τέτοια είναι συστήματα που μπορούν να τραβήξουν πληροφορίες από υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές ή μπορούν να ανοίξουν τις κάμερες ή τα μικρόφωνα και να καταγράψουν συνομιλίες, χωρίς να το γνωρίζουν αυτοί μαγνητοσκοπούνται ή ηχογραφούνται. Σε αυτή τη μεγάλη αγορά, που αξίζει δισεκατομμύρια, δραστηριοποιούνται πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες.


Μπορείτε να φανταστείτε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα συστήματα για δημοσιογράφους σε χώρες όπου η ελευθερία και η ασφάλεια του Τύπου δεν είναι δεδομένη, για την αντιπολίτευση, για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τους ακτιβιστές. Πιστεύω, ότι η ΕΕ πρέπει να είναι κυρίαρχο παράδειγμα και ότι πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι οι τεχνολογίες που κατασκευάζονται στην ΕΕ δεν συμβάλλουν στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Πώς μπορεί αν το διασφαλίσει αυτό η ΕΕ και το ΕΚ;

Πρώτα απ' όλα χρειαζόμαστε περισσότερες γνώσεις για αυτά που μπορούν πραγματικά να κάνουν αυτές οι τεχνολογίες. Στη συνέχεια, όταν πρόκειται να νομοθετήσουμε, πρέπει να πάρουμε μέτρα αλλά χωρίς υπερβολές. Αυτό το βλέπουμε στους προτεινόμενους κανόνες για τις εξαγωγές, που περιορίζουν τις εξαγωγές ή ακόμα και τη διαθεσιμότητα αυτών των συστημάτων. Στην έκθεση ζητάμε περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη υπευθυνότητα και την παροχή περισσότερων αδειών αυτών των εργαλείων, έτσι ώστε να μην πωλούν αυτά τα συστήματα σε καταπιεστικά καθεστώτα. Επίσης, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν πουλάμε εργαλεία που επιτρέπουν την εταιρική κατασκοπεία και ότι τρομοκράτες ή άλλοι μη κρατικοί φορείς, δεν αγοράζουν ευρωπαϊκή τεχνολογία για να τη χρησιμοποιήσουν εναντίον των συμφερόντων και των αξιών μας.


Σε άλλη πρόταση, που ελπίζω να εγκριθεί, αλλά εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη, κάνουμε έκκληση για την ενίσχυση της χρήσης της κρυπτογράφησης και στις επικοινωνίες με δημοσιογράφους και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τρίτες χώρες.


Οι ευρωπαϊκές πολιτικές αρκούν για να διασφαλίσουν ότι αυτές οι τεχνολογίες δεν θα χρησιμοποιηθούν ενάντια στους ευρωπαίου πολίτες;

Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Βλέπουμε, ακόμη και τους τελευταίους μήνες, ότι χώρες όπως η Γαλλία, που αρχικά ήταν πολύ επικριτικές στις ενέργειες της NSA και της EUA, έχουν υιοθετήσει πλέον νόμους που μπορούν να ξεπεράσουν την αρχή της συλλογής πληροφοριών, χωρίς την απαραίτητη εποπτεία και αυτό μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό. Χρειαζόμαστε πιο εξελιγμένα και στοχευόμενα μέτρα, όπως η καλύτερη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών στην Ευρώπη, ακόμη και μια ευρωπαϊκή υπηρεσία, εφ 'όσον υπάρχει επαρκής δημοκρατική και δικαστική εποπτεία.


Υπάρχουν συστήματα που όταν χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη, με την κατάλληλη εποπτεία και εγγυήσεις έχουν νόμιμους σκοπούς αλλά σε χώρες όπως η Συρία, το Σουδάν και η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιούνταν ποτέ για νόμιμο σκοπό.


Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε πρώτη φορά, στις 3 Σεπτεμβρίου 2015.

Σύνδεσμοι