Μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου: Η θέση του ΕΚ για το σύστημα του Δουβλίνου 

Τελευταία ενημέρωση: 
 
Δημιουργήθηκε στις:   
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Η προσφυγική κρίση ώθησε το σύστημα ασύλου της ΕΕ σε οριακό σημείο. Μάθετε περισσότερα για τη πρόταση του ΕΚ για τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και αποτελεσματικής πολιτικής ασύλου.

Από το 2015, η μεγαλύτερη εισροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αποκάλυψε αδυναμίες στο σύστημα ασύλου της ΕΕ. Το Κοινοβούλιο ζητά μια γενική επανεξέταση προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ισχυρό και δίκαιο σύστημα για το μέλλον. Πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28-29 Ιουνίου, οι ευρωβουλευτές καλούν τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να καταλήξουν σε κοινή θέση σχετικά με την μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου, ώστε να αρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του τον Νοέμβριο του 2017.

«Αποτελέσματα και όχι μεγάλα λόγια"

Μιλώντας πριν την Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες, η Σεσίλια Βίκστρομ,  εισηγήτρια του ΕΚ  για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, δήλωσε: "Ο χρόνος εξαντλείται και πρέπει να βρούμε λύση στον κανονισμό του Δουβλίνου σε αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο. Οι πολίτες αναμένουν αποτελέσματα και όχι μεγάλα λόγια από τους ηγέτες τους".

Σε μια ομιλία στη Βιέννη στις 19 Ιουνίου, ο πρόεδρος Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε: "Η μετανάστευση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Θέτει σε κίνδυνο το ίδιο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ σε μια συζήτηση στο Κοινοβούλιο μια εβδομάδα πριν, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τους ηγέτες της ΕΕ να προχωρήσουν στην αναθεώρηση των κανόνων του Δουβλίνου.

Νεαροί πρόσφυγες κοιτάζουν έξω από το στρατόπεδο προσφύγων Palong Khali, κοντά στα σύνορα της Μυανμάρ.© UNHCR/Andrew McConnell  

Τι είναι ο κανονισμός του Δουβλίνου;


Ο ακρογωνιαίος λίθος του συστήματος ασύλου της ΕΕ, ο κανονισμός του Δουβλίνου καθορίζει ποια χώρα της ΕΕ είναι υπεύθυνη για τη διεκπεραίωση αιτήσεων διεθνούς προστασίας.

Στις 6 Νοεμβρίου του 2017, το ΕΚ ενέκρινε την έκθεση του για συνολική μεταρρύθμιση των κανόνων του Δουβλίνου και την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Η θέση του Κοινοβουλίου είναι η εξής:


  • Η χώρα στην οποία ο αιτών άσυλο φθάνει πρώτα δεν θα είναι πλέον αυτόματα υπεύθυνη για τη διεκπεραίωση της αίτησης ασύλου.
  • Οι αιτούντες άσυλο με πραγματική σύνδεση με μια συγκεκριμένη χώρα της ΕΕ πρέπει να μεταφέρονται εκεί.
  • Όσοι δεν έχουν σύνδεση με μια χώρα της ΕΕ πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ όλων των κρατών μελών. Οι χώρες που αρνούνται να συμμετάσχουν στη μεταφορά αιτούντων άσυλο ενδέχεται να χάσουν τα κονδύλια της ΕΕ.
  • Πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας και όλοι οι αιτούντες άσυλο πρέπει να καταγράφονται κατά την άφιξή τους με τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και να ελέγχονται στις σχετικές βάσεις δεδομένων της ΕΕ.
  • Πρέπει να ενισχυθούν οι διατάξεις για τους ανηλίκους και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης.Ωστόσο, η αδυναμία του Συμβουλίου και των αρχηγών των κρατών μελών, να διαμορφώσουν κοινή θέση για το ζήτημα, έχει προκαλέσει την καθυστέρηση, μέχρι και σήμερα, της έναρξης των διαπραγματεύσεων. Μάθετε περισσότερα για τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο παραπάνω γράφημα και διαβάζοντας το ιστορικό υπόβαθρο.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, το 2018, 13,6 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια λόγω διωγμών, συγκρούσεων ή βίας, αριθμός που ανεβάζει το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού των καταναγκαστικά εκτοπισμένων στα 70,8 εκατομμύρια. Το 85% των προσφύγων στον κόσμο φιλοξενούνται από αναπτυσσόμενες περιοχές.


Μάθετε σχετικά με τις άλλες πρωτοβουλίες του Κοινοβουλίου για τη βελτίωση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.