Συνέντευξη: "H Ρωσία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται στρατηγικός εταίρος της ΕΕ"

«Η επίγνωση της ρωσικής απειλής ολοένα και αυξάνεται», δηλώνει η ευρωβουλευτής Σάντρα Καλνιέτε πριν από τη διεξαγωγή ψηφοφορίας σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, στις 12 Μαρτίου.

Συνέντευξη σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας
Σάντρα Καλνιέτε

Ποιο είναι το μήνυμα του Κοινοβουλίου σχετικά με την Ουκρανία, πέντε χρόνια μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία;


Η εδραίωση της σταθερότητας, της ευημερίας και της δημοκρατίας στη γειτονική Ουκρανία είναι πολύ σημαντική για την Ευρώπη. Στην έκθεσή μας, τονίζουμε ότι η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται στρατηγικός εταίρος της ΕΕ.


Ζητούμε την πλήρη εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ και δεν δεχόμαστε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Θέλουμε, επίσης, να επιστήσουμε την προσοχή στην παραβίαση των δικαιωμάτων των Τατάρων της Κριμαίας και στην υπόθεση των πολιτικών κρατουμένων στη Ρωσία, ενώ ζητούμε την απελευθέρωση των Ουκρανών ναυτικών που συνελήφθησαν στα στενά του Κέρτς στη Μαύρη Θάλασσα.


Τον Δεκέμβριο του 2012, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα υπέγραψε τη νομοθετική πράξη «US Magnitsky Act» βάζοντας στο στόχαστρο Ρώσους αξιωματούχους που ευθύνονται για το θάνατο του Ρώσου φοροτεχνικού Σεργκέι Μαγκνίτσκι σε φυλακή της Μόσχας το 2009. Ζητάτε να υποβληθούν προτάσεις για τη θέσπιση μιας αντίστοιχης ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα σχετικά με αυτό;


Έχουμε ετοιμάσει πρόταση σχετικά με την επιβολή κυρώσεων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εμπνευσμένη από τη νομοθετική πράξη Μαγκνίτσκι στις ΗΠΑ. Μερικές χώρες της ΕΕ έχουν ήδη δημιουργήσει ειδικούς καταλόγους που περιλαμβάνουν τους μεγαλύτερους παραβάτες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εμείς προτείνουμε τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού καταλόγου. Αυτή είναι η πέμπτη κοινοβουλευτική έκθεση που ζητά τη θέσπιση μίας ευρωπαϊκής πράξης Μαγκνίτσκι.


Τι ρόλο παίζει η εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο στις πολιτικές σχέσεις μεταξύ τους;


Ας πάρουμε τον αγωγό Nord Stream 2: μοναδικός του σκοπός είναι να αποφύγει την Ουκρανία, επιβαρύνοντας σημαντικά τον προϋπολογισμό του εξαιτίας της απώλειας πληρωμών διαμετακόμισης του φυσικού αερίου.


Σε όσους υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα οικονομικό έργο που θα εξασφαλίσει φθηνή ενέργεια, η απάντησή μου είναι πολύ απλή: τα χρήματα που αποφέρει η Ρωσία από την πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη επενδύονται στη συνέχεια στη στρατιωτική της βιομηχανία, ενισχύοντας την απειλή έναντι της ΕΕ και τροφοδοτώντας τις δραστηριότητες διαδικτυακής χειραγώγησης και παραπληροφόρησης.


Πρέπει να σταματήσουμε την υλοποίηση του έργου το οποίο έρχεται σε αντίφαση με την απολύτως σαφή κοινή ενεργειακή πολιτική της ΕΕ. Χρειαζόμαστε, αντιθέτως, τη διαφοροποίηση των ενεργειακών μας πηγών.


Ποιες είναι οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση των ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων και των εκστρατειών παραπληροφόρησης εν όψει των ευρωεκλογών;


Αμέσως μετά την έναρξη των επιθέσεων στην ανατολική Ουκρανίας, την ώρα που η Ευρώπη ερχόταν αντιμέτωπη με μαζικές εκστρατείες παραπληροφόρησης, ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής ∆ράσης (ΕΥΕΔ) να συστήσει μία ομάδα δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


Με τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές και το δημοψήφισμα για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, αλλά και τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ, η επίγνωση της ρωσικής απειλής ολοένα και αυξάνεται.


Αυτός ο μήνας σηματοδοτεί οχτώ χρόνια από την έναρξη του πολέμου στη Συρία: ποια είναι η θέση του Κοινοβουλίου σχετικά με την ανάμειξη της Ρωσίας στις συγκρούσεις;


Από τότε που επενέβη στη Συρία, η Ρωσία συνιστά αναπόφευκτο εταίρο στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης. Παρόλα αυτά, δεν θεωρώ ότι η Ρωσία αποτελεί έναν από τους παράγοντες επίλυσης των συγκρούσεων. Αντιθέτως, συνιστά μέρος του προβλήματος. Η ύπαρξη των ρωσικών βάσεων στη Μεσόγειο είναι πολύ ανησυχητική κι επικίνδυνη αφού ενισχύει την όλο και πιο διευρυμένη παρουσία της Ρωσίας στη γειτονιά μας. Επιπλέον, η Ρωσία μπλοκάρει τα πάντα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επιβεβαιώνοντας και πάλι ότι συνιστά μέρος του προβλήματος.