Ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Ινδίας

Η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ανακαλύψτε σε ποιους τομείς οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να αναπτύξουν ακόμα ισχυρότερους δεσμούς.

Η ΕΕ και η Ινδία θα συγκαλέσουν σύνοδο των ηγετών στις 8 Μαΐου
Η ΕΕ και η Ινδία θα συγκαλέσουν σύνοδο των ηγετών στις 8 Μαΐου ©AdobeStock/KT759

Οι δύο παγκόσμιες δυνάμεις αναζητούν τρόπους εμβάθυνσης των δεσμών τους. Τον Ιούνιο, η ΕΕ και η Ινδία ξανάρχισαν διαπραγματεύσεις με την ελπίδα σύναψης μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου έως το τέλος του 2023. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση σχετικά με τη μελλοντική συνεργασία ΕΕ-Ινδίας στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Ιουλίου 2022. Η έκθεση καλεί τους διαπραγματευτές να βρουν ταχείες λύσεις στα μακροχρόνια ζητήματα πρόσβασης στην αγορά τόσο σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης όσο και σε όλους τους τομείς (π.χ. αυτοκίνητα, γεωργία, φαρμακευτικά προϊόντα...κλπ.) χωρίς, ωστόσο, να θυσιαστεί το περιεχόμενο στον βωμό της ταχείας σύναψης.


Ποια η σημασία μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ινδίας;

Ως οι δύο μεγαλύτερες δημοκρατίες του κόσμου, η ΕΕ και η Ινδία μοιράζονται πολλές ίδιες αξίες και αντιμετωπίζουν πολλές κοινές προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή.


Δεν έχει ωστόσο ακόμη αξιοποιηθεί στο έπακρο το δυναμικό της συνεργασίας τους, τονίζει η έκθεση. Προς το παρόν υπάρχει η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ινδίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία στην επισιτική ασφάλεια.


Τι έχει ήδη συμφωνηθεί;

Το 2004 η ΕΕ και η Ινδία υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για τη σύναψη μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με βάση τις κοινές αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δέσμευση για πολυμερή προσέγγιση και διεθνή εμπορική τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2007 αλλά έχουν μείνει στάσιμες από το 2013. Το 2020, η ΕΕ και η Ινδία υιοθέτησαν έναν χάρτη πορείας για το 2025. Πέρυσι, το Κοινοβούλιο υιοθέτησε έκθεση που καλεί την ΕΕ και την Ινδία να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν κοινές γεωπολιτικές προκλήσεις.

Οικονομικές σχέσεις ΕΕ-Ινδίας


Η Ινδία είναι μια από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου. Πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της είχε αυξηθεί κατά περίπου 6%.


Η ΕΕ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας και κορυφαίος ξένος επενδυτής, ενώ η Ινδία είναι ο ένατος μεγαλύτερος εμπορικός έταιρος της ΕΕ και αντιπροσώπευε λιγότερο από το 2,1% των εμπορικών της συναλλαγών σε αγαθά το 2021.


Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη θέση που κατέχει η ΕΕ στο παγκόσμιο εμπόριο.


Οι στενότεροι δεσμοί έχουν ήδη συμβάλει στην αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των δύο εταίρων. Για παράδειγμα, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΕΕ και Ινδίας αυξήθηκαν κατά 70% από το 2009 έως το 2019, ενώ την ίδια περίοδο το μερίδιο της ΕΕ στις εισροές ξένων επενδύσεων ανήλθε στο 18% (από 8%).

Περίπου 4.500 ευρωπαϊκές εταιρίες δραστηριοποιούνται στην Ινδία, παρέχοντας 6 εκατ. άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.


Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ.


Καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.


Αποτελώντας δύο από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, η ΕΕ και η Ινδία έχουν κοινό συμφέρον στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στη διευκόλυνση της μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία.


Προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων


Ως οι μεγαλύτερες δημοκρατίες του κόσμου, η ΕΕ και η Ινδία μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση της δημοκρατίας και της ισότητας των φύλων.


Ωστόσο, η έκθεση εκφράζει «λύπη» για τη διστακτικότητα της Ινδίας να καταδικάσει τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να ενώνουν οι δημοκρατίες τις δυνάμεις τους και να ευθυγραμμίζονται σε καίριας σημασίας τομείς και ιδίως σε σχέση με θεμελιώδεις αξίες.

Περισσότερα σχετικά με τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ