Το ΕΚ αποφασίζει για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 

Τελευταία ενημέρωση: 
 
Δημιουργήθηκε στις:   
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Η ολομέλεια αποφασίζει για την έγκριση ή μη της υποψήφιας του Συμβουλίου για την προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Τρίτη, 16 Ιουλίου.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που έχει προταθεί από το Συμβούλιο για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάζει το πρόγραμμά της για τα επόμενα πέντε χρόνια, στην ολομέλεια του ΕΚ, την Τρίτη στις 10π.μ. (ώρα Ελλάδος). Το ίδιο απόγευμα οι ευρωβουλευτές εγκρίνουν ή απορρίπτουν την υποψηφιότητά της.


Για να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία της ολομέλειας, δηλαδή 374 ψήφους.


Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν ήταν μια από τους «κορυφαίους υποψήφιους» για τη θέση που διεκδικεί, γεγονός που σχολιάστηκε έντονα από τους ευρωβουλευτές. Ωστόσο, έχει τη στήριξη των ηγετών της ΕΕ και του ΕΛΚ, που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.


Αν αποτύχει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία, τότε το Συμβούλιο θα πρέπει να προτείνει κάποιον άλλο υποψήφιο.


Μια από τις πρώτες ενέργειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη σύστασή του είναι η εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Μόλις εγκριθεί αυτός ο πρόεδρος, τότε ξεκινάει η διαδικασία σχηματισμού της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η επιλογή επιτρόπων.


Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση την αυριανή συζήτηση (10π.μ, ώρα Ελλάδος) και ψηφοφορία (7μ.μ. ώρα Ελλάδος):