Βίντεο: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Στις 16 Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον διορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με 383 ψήφους υπέρ και 327 κατά.

Σε μυστική ψηφοφορία που έγινε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η μέχρι πρότινος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας έλαβε 383 ψήφους, μόλις εννέα περισσότερους από εκείνους που χρειαζόταν για να εκλεγεί. 327 ευρωβουλευτές την καταψήφισαν ενώ υπήρχαν 22 αποχές.


Πριν τη διενέργεια της ψηφοφορίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε υποσχεθεί τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την αναγνώριση του δικαιώματος πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Η εκλεγείσα πρόεδρος της Επιτροπής θα στείλει τώρα επίσημες επιστολές στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών, ζητώντας τους να προτείνουν υποψηφίους για τη σύσταση της Επιτροπής.


Οι ακροάσεις των υποψηφίων στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές του ΕΚ έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα 30 Σεπτεμβρίου - 8 Οκτωβρίου. Το πλήρες Σώμα των Επιτρόπων θα πρέπει να εκλεγεί από το Κοινοβούλιο, σε ψηφοφορία η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα κατά τη σύνοδο ολομέλειας 21 - 24 Οκτωβρίου.


Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου 2019.