Το ΕΚ εγκρίνει τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή  

Δελτία Τύπου 
Σύνοδος Ολομέλειας 
Τελευταία ενημέρωση: 
 
Δημιουργήθηκε στις:   
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς συγχαίρει τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέχεια της ψηφοφορίας στο ΕΚ για την έγκριση της νέας Επιτροπής.  

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το Σώμα των 27 νέων Επιτρόπων, όπως αυτό παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με 423 ψήφους υπέρ, 209 κατά και 67 αποχές. Η νέα Επιτροπή θα πρέπει τώρα να διοριστεί επισήμως από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για να μπορέσει να ξεκινήσει την πενταετή θητεία της την 1η Νοεμβρίου.

Το ΕΚ είχε εγκρίνει την πρώτη Επιτροπή Μπαρόζο το Νοέμβριο του 2004 με 449 ψήφους υπέρ, 149 κατά και 82 αποχές, και τη δεύτερη στις 9 Φεβρουαρίου 2010 με 488 ψήφους υπέρ, 137 κατά και 72 αποχές.


Στην εναρκτήρια δήλωσή του σήμερα το πρωί, ο εκλεγέντας Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στις αλλαγές που έκανε στα χαρτοφυλάκια των υποψήφιων Επιτρόπων, όπως του ζητήθηκε από τις επιτροπές του ΕΚ μετά τις ακροάσεις.


"Έχω ένα συμβόλαιο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα το τηρήσω"

 

Αναφερόμενος στη σύνθεση της νέας Επιτροπής ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι αυτή θα έχει έντονη πολιτική χροιά. Υπερασπίστηκε τη νέα δομή της, η οποία προβλέπει την ύπαρξη αντιπροέδρων που θα "συντονίζουν, θα συγκεντρώνουν και θα οργανώνουν τις όποιες ιδέες και προτάσεις". Τόνισε επίσης ότι αναγκάστηκε να "πολεμήσει" προκειμένου να έχει αρκετές γυναίκες στη σύνθεση της νέας Επιτροπής, παραδέχθηκε ωστόσο ότι "9 μόνο γυναίκες μεταξύ των συνολικά 28 Επιτρόπων παραμένει ένας αξιοθρήνητος αριθμός".


Λαμβάνοντας υπόψη την κριτική που εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές στο πλαίσιο των ακροάσεων, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι αποφάσισε να αφήσει τα φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα στην αρμοδιότητα του Επιτρόπου υγείας VytenisAndriukaitis, από κοινού με την Elżbieta Bienkowska, η οποία θα είναι επίσης υπεύθυνη για την πολιτική για το διάστημα. Ανέθεσε στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, την αρμοδιότητα για την Ιδιότητα του πολίτη, και τον αθλητισμό στην αρμοδιότητα του TiborNavracsics. Επεσήμανε ότι δεν μπορούσε να συμφωνήσει με τη διαγραφή της λέξης "διαπραγματεύσεις" από τον τίτλο του χαρτοφυλακίου, καθώς αυτό θα σήμαινε εξαπάτηση των υποψήφιων προς ένταξη χωρών.


Σε ό,τι αφορά την προτεινόμενη ρήτρα για την επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτών και κράτους (ΕΔΕΚ) κατά τις διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι δεν θα δεχτεί να περιορίζεται η δικαιοδοσία των δικαστηρίων στα κράτη μέλη της ΕΕ από τέτοια ειδικά καθεστώτα. Τόνισε, επίσης, ότι θα παρουσιάσει την πρόταση για μία δέσμη επενδύσεων ύψους 300 δισ. ευρώ για την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα πριν από τα Χριστούγεννα.


"Οι κανόνες (του συμφώνου σταθερότητας) δεν θα αλλάξουν", δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι "θα εφαρμοστούν με το βαθμό ευελιξίας" που επιτρέπουν οι Συνθήκες.


Δηλώσεις των πολιτικών ομάδων του ΕΚ


Ο ManfredWeber (ΕΛΚ, Γερμανία), δήλωσε ότι οι πολίτες βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαδικασίας εκλογής της νέας Επιτροπής, προσθέτοντας ότι "η δημοκρατία στην Ευρώπη έχει κάνει άλματα προόδου". Σημειώνοντας ότι η ομάδα του εκτιμά την εμπειρία του κ. Γιούνκερ και την πολιτική προσέγγισή του, ο κ. Weber δήλωσε τα εξής: "Τώρα θέλω να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην Ευρώπη, για τα θέματα μετανάστευσης, πάντα με σεβασμό στις αρμοδιότητες των κρατών μελών".


Ο GianniPittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία) δήλωσε τα εξής: "Σήμερα ο χειρότερος εχθρός της Ευρώπης δεν είναι ο λαϊκισμός, αλλά η έλλειψη θάρρους των ευρωπαίων ηγετών μας. Εμείς στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα σας ενθαρρύνουμε όντας το κριτικό πνεύμα της πλειοψηφίας". Ο κ. Pittella προειδοποίησε ότι η αξιοπιστία της Επιτροπής θα κριθεί από το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 300 δισ. ευρώ και υπερασπιζόμενος τους Ευρωπαίους εργαζομένους υποσχέθηκε να αναθεωρήσει την οδηγία για τους αποσπασμένους εργαζομένους και να αναβιώσει την οδηγία για την άδεια μητρότητας.


Ο SyedKamall (ΕΣΜ, Ηνωμένο Βασίλειο) σημείωσε ότι η ομάδα του χαιρετίζει το γεγονός ότι η δομή της νέας Επιτροπής "δε θυμίζει απεγνωσμένη προσπάθεια να βρεθούν 27 θέσεις για 27 ανθρώπους" επαινώντας τον κ. Γιούνκερ για την "ολοκληρωμένη δομή που δίνει έμφαση στα αποτελέσματα". Καλωσόρισε επίσης τις προτάσεις για μείωση της γραφειοκρατίας και εστίασης στους τομείς της ψηφιακής αγοράς, της ενεργειακής ασφάλειας και της αρχής της επικουρικότητας. "Είμαστε απογοητευμένοι που δε στηρίξατε το αίτημα του Κοινοβουλίου να υπάρξει Επίτροπος αρμόδιος για το δημοσιονομικό έλεγχο", είπε ο κ. Kamall επικρίνοντας τον διορισμό του κ Moscovici και δηλώνοντας ότι η ομάδα του θα απέχει από την ψηφοφορία.


Ο GuyVerhofstadt (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) έδωσε "ένα ξεκάθαρο ναι" στη νέα Επιτροπή ελπίζοντας ότι θα ενεργήσει με διαφορετικό τρόπο από την προηγούμενη. "Ευελπιστούμε σε μια Επιτροπή με φιλοδοξία και όραμα, για να μας οδηγήσει έξω από την κρίση, και όχι μια γραμματεία του Συμβουλίου", είπε ο κ.Verhofstadt επιμένοντας στην ανάγκη μίας "αξιόπιστης στρατηγικής για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη" ενώ ζήτησε από τον κ. Γιούνκερ να παρεμβαίνει άμεσα όποτε προκύπτει αδιέξοδο μεταξύ Επιτρόπων που μοιράζονται χαρτοφυλάκια, όπως π.χ. οι κκ. Dombrovskis και Moscovici. Ο κ. Verhofstadt, εξέφρασε την υποστήριξη του στην επιστολή που γράφτηκε από κορυφαίους Ευρωπαίους καλλιτέχνες και η οποία επικρίνει την ανάθεση του χαρτοφυλακίου για τον Πολιτισμό στον Tibor Navracsics.


Ο Νεοκλής Συλικιώτης (Ευρ.Εν.Αριστ., Κύπρος), δήλωσε ότι η προτεινόμενη σύνθεση δείχνει ότι η νέα Επιτροπή θα στηρίξει νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδηγούν σε απώλεια θέσεων εργασίας, σκληρή λιτότητα και ασφυξία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτή η νέα Επιτροπή είναι ο "καρπός μιας συμφωνίας μεταξύ των ομάδων των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και του ΕΛΚ", υπογράμμισε ο κ. Συλικιώτης προσθέτοντας ότι "θέλουμε να δούμε μια πραγματική αλλαγή στην πολιτική της ΕΕ, η οποία θα μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας" σε αντίθεση με την σκληρή λιτότητα.


Η RebeccaHarms (Πράσινοι, Γερμανία) δήλωσε ότι η ομάδα της θα πει όχι στην Επιτροπή Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι "και μόνο η απόφαση να αναλάβει χαρτοφυλάκιο ο κ. Navracsics αποτελεί από μόνη της λόγο για να πούμε όχι". Επέκρινε επίσης την προσέγγιση της ομάδας Γιούνκερ στην πολιτική για το κλίμα καθώς και την "ανεύθυνη", όπως την χαρακτήρισε, προσέγγιση της στην πολιτική για τους πρόσφυγες.


Ο NigelFarage (ΕΕΑΔ, Ηνωμένο Βασίλειο) δήλωσε τα εξής: "Θα καταψηφίσουμε αυτήν την αντι-δημοκρατική μορφή διακυβέρνησης. Αυτή θα είναι και η τελευταία Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα διευθύνει τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς στο τέλος της πενταετίας, θα έχουμε φύγει από την ΕΕ".


Ο HaraldVilimsky (Μη εγγεγραμμένοι, Αυστρία), δήλωσε τα εξής: "Ακριβώς όπως δε θρηνήσαμε για την αποχώρηση του κ. Μπαρόζο, δεν γιορτάζουμε και την ορκωμοσία του κ. Γιούνκερ", ενώ προσέθεσε ότι "ούτε ο Μπαρόζο ούτε ο Γιούνκερ ήταν υποψήφιοι από τους πολίτες (...) αντιπροσωπεύουν την τεχνοκρατία και η νομενκλατούρα" σημειώνοντας ότι οι μη εγγεγραμμένοι θα καταψηφίσουν τη νέα Επιτροπή.