Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ (ΠΔΠ)
Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) και τη μεταρρύθμιση των ίδιων πόρων (εσόδων) της ΕΕ.
Η διαδικασία για την κατάρτιση του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2020-2027 έχει ξεκινήσει. Το αποτέλεσμα θα καθορίσει το μέλλον της ΕΕ, δηλαδή αν αυτά που θα κάνει η ΕΕ για τους πολίτες της θα είναι λιγότερα, τα ίδια ή περισσότερα.
Στη σελίδα αυτή θα βρείτε τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πληροφορίες για την πρόοδο των εργασιών μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στο ενδιάμεσο ανακοινώσει ότι θα επικαιροποιήσει την αρχική της πρόταση του Μαϊου 2018 για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ), λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να ανακάμψει η οικονομία της Ευρώπης, καθώς η κρίση αυτή στον τομέα της υγείας έχει πλήξει τις οικονομίες των κρατών μελών. Η θέση αυτή είναι σύμφωνη με τα αιτήματα του ΕΚ.
Από την αρχή αυτής της κρίσης, το ΕΚ έχει εγκρίνει σειρά μέτρων που αφορούν τον προϋπολογισμό και όχι μόνο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, ενώ υιοθέτησε και ψήφισμα τον Απρίλιο ζητώντας ένα πιο σθεναρό και φιλόδοξο ΠΔΠ. Όταν οι λεπτομέρειες της πρότασης της Επιτροπής δημοσιοποιηθούν, το ΕΚ αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τη θέση του.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να τροποποιηθεί ο προϋπολογισμός για το διάστημα μετά το 2020 ώστε να συνάδει με τις πολιτικές του δεσμεύσεις και φιλοδοξίες για το μέλλον της ΕΕ, διασφαλίζοντας τη συνέχεια των κύριων πολιτικών της ΕΕ, όπως είναι η περιφερειακή και η αγροτική πολιτική. Ο προϋπολογισμός θα πρέπει επίσης να μας δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές προκλήσεις για μια πιο ισχυρή και βιώσιμη Ευρώπη. Θα πρέπει να προάγει την ειρήνη, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων, να τονώσει την ευημερία, την οικονομική ανάπτυξη, την ποιότητα της απασχόλησης, την αλληλεγγύη μεταξύ κρατών μελών και πολιτών, καθώς και να συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι πρωτίστως επενδυτικός και δεν μπορεί να παρουσιάσει έλλειμμα, στοιχείο που τον καθιστά μοναδικό. Το 93% περίπου του προϋπολογισμού της ΕΕ διοχετεύεται στους πολίτες, τις περιφέρειες, τις πόλεις, τους αγρότες, τα πανεπιστήμια και τις επιχειρήσεις. Οι διοικητικές δαπάνες της ΕΕ, αντίθετα, ανέρχονται σε ποσοστό μικρότερο του 7% του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ. Η συμμετοχή στην ενιαία αγορά παρέχει επιπλέον οικονομικά οφέλη, ιδίως για τα κράτη μέλη που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη διεθνή οικονομία.
Επαφές:
-
Κυριάκος ΚΛΩΣΙΔΗΣ
Press Officer