Κράτος δικαίου στη Μάλτα: το Κοινοβούλιο ζητά δικαιοσύνη και μεταρρυθμίσεις 

Δελτία Τύπου 
Σύνοδος Ολομέλειας 
 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

  • Να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όλοι όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις που αποκαλύφθηκαν από την Daphne Caruana Galizia 
  • Σοβαρές απειλές κατά των ευρωπαϊκών αξιών, αν και έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος 
  • Ενίσχυση της καταπολέμησης της απάτης και της διαφθοράς 

Οι τελευταίες αποκαλύψεις σχετικά με τη δολοφονία της Daphne Caruana Galizia προκαλούν βαθιά ανησυχία, ιδίως όσον αφορά την ενδεχόμενη συμμετοχή υπουργών και πολιτικών αξιωματούχων.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 635 ψήφους υπέρ, 46 κατά και 12 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προβαίνει σε απολογισμό των εξελίξεων στην υπόθεση της Daphne Caruana Galizia και σε άλλες σχετικές υποθέσεις που βρίσκονται υπό διερεύνηση, μετά την κατάθεση του καταδικασθέντα εγκληματία Vincent Muscat. Εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία τους για την ενδεχόμενη συμμετοχή υπουργών και πολιτικών αξιωματούχων στην δολοφονία, οι ευρωβουλευτές καλούν την κυβέρνηση να προσαγάγει στη δικαιοσύνη όλους όσοι εμπλέκονται στις υποθέσεις που έφερε στο φως η δημοσιογράφος πριν το θάνατό της.

Οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην έρευνα για τη δολοφονία και άλλες υποθέσεις διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που συνδέονται με αυτή, αν και αυτό έγινε «με μεγάλη καθυστέρηση», και ζητούν να προχωρήσει η έρευνα πέρα από την εμπλοκή του πρώην επικεφαλής του επιτελείου του προηγούμενου πρωθυπουργού, λαμβάνοντας υπόψη και τις καταγγελίες για προσπάθειες από δημόσιους αξιωματούχους να αποκρύψουν αποδεικτικά στοιχεία και να παρεμποδίσουν τις έρευνες και τις δικαστικές διαδικασίες. Όλες οι καταγγελίες για διαφθορά και απάτη θα πρέπει να διερευνώνται και να διώκονται «με την κατάλληλη αυστηρότητα και στο κατάλληλο επίπεδο», υπογραμμίζουν.

Αναφέρονται ακόμη στις σοβαρές και επίμονες απειλές για τις αξίες της ΕΕ στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας των ΜΜΕ, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της αστυνομίας, καθώς και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, αν και οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση της Μάλτας έχει σημειώσει κάποια πρόοδο σε σχέση με το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Η δρομολόγηση του σχεδίου διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι ευπρόσδεκτη, δεδομένης της διάδοσης των φαινομένων διαφθοράς που διαπίστωσε η Επιτροπή στην έκθεσή της του 2020 για το κράτος δικαίου στην ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν τα μέτρα που έλαβαν οι αρχές της Μάλτας για την προστασία της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, τονίζοντας ότι απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις και καλώντας τις αρχές να εφαρμόσουν την οδηγία της ΕΕ για την προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της Ένωσης.

Το Κοινοβούλιο εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν τα προγράμματα απόκτησης ιθαγένειας και άδειας διαμονής στην ακεραιότητα στην ευρωπαϊκή ιθαγένεια και επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς την κυβέρνηση της Μάλτας να διασφαλίσει τη διαφάνεια και να τερματίσει τα προγράμματα. Ζητά επίσης από την Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία κατά των στρατηγικών αγωγών προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού («SLAPP» - Strategic Lawsuit Against Public Participation) για την προστασία της ανεξαρτησίας των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης από κακόβουλες νομικές ενέργειες με στόχο τη φίμωση ή τον εκφοβισμό τους - το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα του ΕΚ από το 2018.

Σχετικές πληροφορίες

Η Daphne Caruana Galizia ήταν Μαλτέζα δημοσιογράφος και blogger, η οποία δολοφονήθηκε σε βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητό της στις 16 Οκτωβρίου 2017. Εξειδικευόταν στην ερευνητική δημοσιογραφία, κάνοντας ρεπορτάζ σχετικά με την κυβερνητική διαφθορά, υποθέσεις για ξέπλυμα χρήματος και το οργανωμένο έγκλημα. Το Κοινοβούλιο απένειμε το πρώτο ετήσιο βραβείο δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia για την «εξαιρετική δημοσιογραφία που αντικατοπτρίζει τις αξίες της ΕΕ» τον Οκτώβριο του 2020, στην τρίτη επέτειο του θανάτου της. Διαβάστε περισσότερα εδώ.