Στον λαό της Ουκρανίας το Βραβείο Ζαχάρωφ 2022 

Δελτία Τύπου 
 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται για το 2022 στον γενναίο λαό της Ουκρανίας© AFP/Sergei Supinsky  

Το Κοινοβούλιο απονέμει το βραβείο για την ελευθερία της σκέψης στον γενναίο λαό της Ουκρανίας, ο οποίος εκπροσωπείται από τον πρόεδρο, τους αιρετούς ηγέτες και την κοινωνία των πολιτών.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα ολομέλειας του Στρασβούργου την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων του Κοινοβουλίου (δηλ. της Προέδρου και των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων).

«Το βραβείο αυτό είναι για τους Ουκρανούς που αγωνίζονται στο πεδίο της μάχης. Για όσους αναγκάστηκαν να διαφύγουν. Για όσους έχασαν συγγενείς και φίλους. Για όλους όσοι υπερασπίζονται και αγωνίζονται για αυτά που πιστεύουν. Γνωρίζω ότι ο γενναίος λαός της Ουκρανίας δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα, και το ίδιο θα κάνουμε και εμείς.»

Η απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεπάγεται τεράστιο κόστος για τον ουκρανικό λαό. Οι Ουκρανοί δεν αγωνίζονται μόνο για να προστατεύσουν τα σπίτια τους, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική τους ακεραιότητα, αλλά υπερασπίζονται επίσης την ελευθερία, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τις ευρωπαϊκές αξίες στα πεδία μάχης «αντιμέτωποι με ένα βάναυσο καθεστώς που επιδιώκει να υπονομεύσει τη δημοκρατία μας, να αποδυναμώσει και να διχάσει την Ένωσή μας», δηλώνουν οι ευρωβουλευτές.

Η βράβευση αυτή αναδεικνύει τον αγώνα του προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy και όλων των Ουκρανών, των εκπροσώπων των πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών και των κρατικών και δημόσιων οργανισμών - συμπεριλαμβανομένων των κρατικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, της Yulia Pajevska (ιδρύτριας της ιατρικής μονάδας εκκένωσης «Άγγελοι της Τάιρα»), της Oleksandra Matviychuk (δικηγόρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και προέδρου της οργάνωσης «Center for Civil Liberties»), του κινήματος «Yellow Ribbon Civil Resistance Movement», και του Ivan Fedorov (δημάρχου της Μελιτόπολης, η οποία βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή).

Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο. Διαβάστε περισσότερα για τους άλλους φιναλίστ του φετινού Βραβείου Ζαχάρωφ εδώ.


Σχετικές πληροφορίες

Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονέμεται σε ετήσια βάση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το βραβείο θεσπίστηκε το 1988 προς τιμήν των ατόμων και οργανώσεων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Πήρε το όνομά του από το Σοβιετικό φυσικό επιστήμονα και πολιτικό αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ.

Πέρυσι, το Κοινοβούλιο απένειμε το βραβείο στον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης και ακτιβιστή κατά της διαφθοράς Alexei Navalny.