Τρέχουσα γλώσσα: EL - ελληνικά  
 

Η νέα νομοθετική περίοδος 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Η όγδοη νομοθετική περίοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τερματίστηκε επίσημα την 1η Ιουλίου 2019. Στις 2 Ιουλίου, το νέο Κοινοβούλιο συνεδρίασε για τη σύστασή του σε σώμα.

electoral-situation_number-of-meps.png  

Η νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Οι νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία των πολιτικών ομάδων. Απαιτούνται 25 ευρωβουλευτές από τουλάχιστον το ένα τέταρτο των κρατών μελών για τη δημιουργία μιας ομάδας.

Η 9η νομοθετική περίοδος ξεκίνησε στις 2 Ιουλίου. Οι ευρωβουλευτές παρευρέθηκαν στην εναρκτήρια συνεδρίαση στο Στρασβούργο και εξέλεξαν τον Πρόεδρο, τους 14 Αντιπροέδρους και τους πέντε Κοσμήτορες. Αποφάσισαν επίσης για τον αριθμό και τη σύνθεση των μόνιμων κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη μετάβαση από την 8η στην 9η νομοθετική περίοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίο

Η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τα κράτη μέλη θα προτείνουν τον υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη τους τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει το νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με απόλυτη πλειοψηφία – οι μισοί ευρωβουλευτές της σύνθεσής του συν ένας (δηλ. 376). Αν ο υποψήφιος δε συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, τα κράτη μέλη θα πρέπει να προτείνουν άλλο υποψήφιο μέσα σε ένα μήνα, με ενισχυμένη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Οι προτεινόμενοι Επίτροποι, κατόπιν των σχετικών εισηγήσεων των κρατών μελών, και ο εκλεγείς Πρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να αποσπάσουν την έγκριση του Κοινοβουλίου πριν η Επιτροπή αναλάβει καθήκοντα στις αρχές Νοεμβρίου. Δείτε το σχετικό γράφημα (στα αγγλικά).

Αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ

Μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στην έκτακτη σύνοδο της ΕΕ στις 10 Απριλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου το αργότερο.

Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία αποχώρησης μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας θα χρειαστεί την έγκριση του ΕΚ, η οποία απαιτεί απλή πλειοψηφία μεταξύ των ψηφισάντων. Διαβάστε περισσότερα για τις συζητήσεις και τα ψηφίσματα του Κοινοβουλίου σχετικά με το Brexit.

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών μετά το Brexit θα μειωθεί σε 705. Οι πρόσθετες έδρες που έχουν προβλεφθεί για τη σύνθεση του ΕΚ κατά την 9η νομοθετική περίοδο για την Ιρλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Αυστρία, τη Δανία, τη Σλοβακία, τη Φινλανδία, την Κροατία και την Εσθονία θα αποδοθούν στους εκλεγμένους ευρωβουλευτές μόνο μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Διαβάστε περισσότερα.

Φωτογραφίες των νεοεκλεγέντων ευρωβουλευτών ανά χώρα

Θέματα ενδιαφέροντος για το 2019 (Ενημερωτικό σημείωμα από την Υπηρεσία Έρευνας του ΕΚ στα αγγλικά)

Οικονομικές προβλέψεις για το 2019 (Ενημερωτικό σημείωμα από την Υπηρεσία Έρευνας του ΕΚ στα αγγλικά)