Κορυφαίοι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Το προεκλογικό debate (αίθουσα ολομέλειας, Βρυξέλλες, 15 Μαΐου) αναμεταδόθηκε σε όλα τα κράτη μέλη μέσω της Eurovision  

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) - πολιτική ομάδα του ΕΛΚ

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) εξέλεξε τον Manfred Weber (Χριστιανοκοινωνιστές, Γερμανία) ως κορυφαίο υποψήφιό του για τις ευρωεκλογές στις 8 Νοεμβρίου 2018 κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος στο Ελσίνκι.

 • Manfred WEBER 

  Ο Manfred Weber, 46 ετών, ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία στο περιφερειακό κοινοβούλιο («Bayerischer Landtag») το 2002 και εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2004. Από το 2014 είναι πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ. Αποφοίτησε με πτυχίο φυσικού μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Μονάχου.@ManfredWeber

  Υπεύθυνη Τύπου: Marion Jeanne

  Weber Manfred    

Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) - πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών (S&D)

Για το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), ο επικεφαλής υποψήφιος είναι ο Frans Timmermans, 57 ετών, ο οποίος εξελέγη επίσημα από τα μέλη του κόμματος στο συνέδριο στη Λισαβόνα στις 7-8 Δεκεμβρίου 2018.

 • Frans TIMMERMANS 

  Ο Timmermans («PvdA», Ολλανδία) κατέχει σήμερα το αξίωμα του πρώτου αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προηγουμένως είχε εκλεγεί στο ολλανδικό κοινοβούλιο το 1998. Από το 2007 έως το 2010 διετέλεσε Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και από το 2012 ως το 2014 υπουργός εξωτερικών στην κυβέρνηση του Mark Rutte. Ο κ. Timmermans είναι κάτοχος πτυχίου γαλλικής φιλολογίας και λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο Radboud.

  @timmermansEU

  Υπεύθυνος Τύπου: Tim McPhie

  Timmermans Frans    

Συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών της Ευρώπης (ACRE) - πολιτική ομάδα των Συντηρητικών (ECR)

Ο Jan Zahradil («ODS», Τσεχία) ορίσθηκε ως κορυφαίος υποψήφιος του κόμματός του στις 14 Νοεμβρίου.

 • Jan ZAHRADIL  

  Ο Zahradil, 55 ετών, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ΕΣΜ) στο ΕΚ. Κατέχει επίσης τη θέση του προέδρου της Συμμαχίας των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών της Ευρώπης («ACRE»). Πριν εκλεγεί μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2004, ήταν μέλος της βουλής των αντιπροσώπων στην Τσεχία. Είναι ερευνητής στο επάγγελμα και κάτοχος πτυχίου μηχανικού από το Πανεπιστήμιο της Πράγας. @zahradilJan

  Υπεύθυνη Τύπου: Eva Bouchalová

  Zahradil Jan    

Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) - πολιτική ομάδα των Φιλελεύθερων

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του στις 21 Μαρτίου στις Βρυξέλλεςστη Μαδρίτη, το κόμμα της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη («ALDE») ανακήρυξε τους επτά επικεφαλής υποψηφίους της για τις ευρωεκλογές («Team Europe»).

 • Margrethe VESTAGER 

  Η Margrethe Vestager, 51 («Radikale Venstre», Δανία), είναι Επίτροπος Ανταγωνισμού από το 2014. Πριν τη θητεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν Υπουργός Οικονομικών και Εσωτερικών (2011) και Υπουργός Παιδείας (1998) της Δανίας. Έχει πτυχίο οικονομικών από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης (1993). @vestager.

  Nicola Beer, 49, («FDP», Γερμανία), βουλευτής στη Γερμανία από το 2017@nicolabeerfdp

  Emma Bonino, 71 («Più Europa», Ιταλία), Γερουσιαστής για τη Ρώμη @emmabonino

  Violeta Bulc, 55 («SMC», Σλοβενία), Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών από το 2014 @Bulc_EU

  Katalin Cseh, 30 («Momentum Mozgalom», Ουγγαρία), μαιευτήρας/γυναικολόγος, ιδρύτρια και πρώην ηγέτης του κόμματος Momentum Mozgalom @momentumhu

  Luis Garicano, 52 («Ciudadanos», Ισπανία), αντιπρόεδρος του ALDE @lugaricano

  Guy Verhofstadt, 66 («Open VLD», Βέλγιο), πρόεδρος της ομάδας του ALDE στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2009 @guyverhofstadt

  Υπεύθυνος Τύπου: Didrik de Schaetzen

  Vestager Margrethe    

Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα - πολιτική ομάδα των Πράσινων (Greens/EFA)

Η Ska Keller, 37, και ο Bas Eickhout, 42, είναι οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι που όρισε το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα στις 23-25 Νοεμβρίου 2018, στο φθινοπωρινό συμβούλιο του Κόμματος στο Βερολίνο.

 • Ska KELLER 

  Η Ska Keller («Bündnis 90/Die Grünen», Γερμανία) αποφοίτησε με πτυχίο στις ισλαμικές, και εβραϊκές σπουδές καθώς και στην τουρκολογία από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και το Πανεπιστήμιο «Sabanci» της Κωνσταντινούπολης. Εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009 και ήταν κορυφαίο υποψήφια του κόμματος των Πρασίνων κατά την προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών του 2014. Η Ska Keller είναι συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. @SkaKeller

  Ο Bas Eickhout («GroenLinks», Ολλανδία) είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2009, @BasEickhout

  Υπεύθυνη Τύπου: Sophia Borchert

  Main Ska    

Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (EFA) - πολιτική ομάδα των Πράσινων (Greens/EFA)

Η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία ανακήρυξε τον Oriol Junqueras («ERC», Ισπανία) κορυφαίο υποψήφιο στη γενική της συνέλευση στις Βρυξέλλες στις 7 Μαρτίου 2019.

Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς - πολιτική ομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL)

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εξέλεξε την Violeta Tomič, 56, και το Nico Cué, 62 ως κορυφαίους υποψηφίους.

 • Nico CUÉ 

  Ο Nico Cué (Λιέγη, Βέλγιο) είναι ηγετική φυσιογνωμία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στη Βαλλωνία και διεθνώς. Κατείχε τη θέση του γενικού γραμματέα των εργατών χάλυβα στο συνδικάτο «FGBT» («Fédération Générale du Travail de Belgique») για 12 χρόνια.

  Η Violeta Tomič («Levica», Σλοβενία) είναι βουλευτής στη Σλοβενία από το 2014 και αναπληρώτρια συντονίστρια του εθνικού κόμματος «Levica». @tomicvioleta

  Cué Nico official    

Πώς δουλεύει η διαδικασία

Η διαδικασία του «κορυφαίου υποψήφιου» («Spitzenkandidat»), η οποία ίσχυσε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του 2014, δίνει το λόγο στους Ευρωπαίους πολίτες για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από τις ευρωπαϊκές εκλογές μέχρι τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  

Με βάση τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών, ένας από αυτούς τους κορυφαίους υποψηφίους θα εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού προταθεί επίσημα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι θα λάβουν υπόψη τους το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε για πρώτη φορά το 2014, όταν ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής. Πέντε ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα είχαν ορίσει τους κορυφαίους υποψηφίους τους στις ευρωεκλογές του 2014.

Ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα είναι αυτό που λειτουργεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το οποίο απαρτίζεται από εθνικά κόμματα με εκλεγμένους βουλευτές σε τουλάχιστον ένα τέταρτο των κρατών μελών. Νέοι κανόνες χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων εγκρίθηκαν τον Απρίλιο του 2018. Διαβάστε περισσότερα από την Υπηρεσία Έρευνας του ΕΚ στο σημείωμα σχετικά με τους επικεφαλής υποψηφίους.