Täysistuntokatsaus 
 

Markkinatalousstatus Kiinalle: Mitä tekee EU? 

Parlamentin jäsenet keskustelevat kauppakomissaari Cecilia Malmströmin kanssa maanantai-iltapäivällä siitä, tulisiko EU:n tunnustaa Kiina "markkinataloutena". Mepit haluavat muistuttaa, että Euroopan parlamenttia tulisi kuulla aiheesta, sillä parlamentti on mukana päättämässä kaikista EU-lakeihin tarvittavista muutoksista, mikäli EU tunnustaa Kiinan markkinataloutena.

Meppien odotetaan kysyvän komissiolta siitä, millaisia vaihtoehtoja komissio harkitsee Kiinan ehdotettuun markkinatalousstatukseen (MES) liittyen ja aikooko komissio arvioida muutosten vaikutuksia EU:n teollisuuteen ja työpaikkoihin.

Taustatietoa

Kun Kiina vuonna 2001 liittyi Maailman kauppajärjestöön (WTO), WTO:n jäsenet totesivat, ettei Kiina ollut vielä markkinatalous. Kiina lupasi toteuttaa useita uudistuksia ja suostui siihen, että muut WTO-maat voivat kohdistaa "ei-markkinatalouksia" kohtaan suunnattuja toimia Kiinan vientituotteisiin. Käytännössä se on usein tarkoittanut korkeampia, polkumyyntiä vastaan suunnattuja, tulleja.

Kiina katsoo, että vuoden 2001 WTO liittymispöytäkirjan mukaan Kiinasta tulee  automaattisesti markkinatalous 11.12.2016 jälkeen.  Tästä tulkinnasta keskustellaan nyt sekä poliittisesta että oikeudellisesta näkökulmasta. Muutamat WTO:n jäsenet, kuten Australia, ovat jo tunnustaneet Kiinan markkinataloudeksi laissaan.

Keskustelu: Maanantaina 1.2.  
Menettely: Suullinen kysymys
#EU  #China #market