Valittu kieli: FI - suomi  

Naisiin kohdistuvan väkivallan estäminen: EU:n liittyminen Istanbulin sopimukseen 

Mepit keskustelevat Istanbulin sopimuksesta ja muista keinoista torjua sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa maanantaina sekä äänestävät asiaa koskevasta päätöslauselmasta torstaina.

Naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi vietettävänä kansainvälisenä päivänä 25.11. mepit keskustelevat EU:n liittymisestä Istanbulin sopimukseen. Meppien odotetaan kehottavat niitä jäsenmaita, jotka eivät vielä ole ratifioineet sopimusta, tekemään sen viipymättä. Lisäksi meppien odotetaan kehottavan ryhtymään kaikkiin tarvittaviin poliittisiin ja lainsäädännöllisiin toimiin naisiin ja tyttöihin kohdistuvan välivallan estämiseksi. Mepit äänestävät asiaa koskevasta päätöslauselmasta torstaina.

Naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi vietettävän kansainvälisen päivän kunniaksi parlamentti valaistaan Strasbourgissa oransseilla valoilla maanantai-iltana.

Taustatietoa:

Euroopan neuvoston yleissopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta, joka tunnetaan myös Istanbulin sopimuksena, on ensimmäinen kansainvälinen sitova sopimus aiheesta. Yleissopimukseen sisältyvät oikeudelliset ja poliittiset toimenpiteet luovat kattavan kehyksen, jolla ehkäistään tällaista väkivaltaa, tuetaan sen uhreja ja rangaistaan väkivallantekijöitä.

Vaikka EU allekirjoitti sopimuksen jo 13.6.2017, kaikki EU-maat eivät ole vieläkään ratifioinut sopimusta. Sopimus on ratifioimatta seuraavilta mailta: Bulgaria, Tšekki, Unkari, Liettua, Latvia, Slovakia ja Yhdistynyt kuningaskunta.

Keskustelu: maanantaina 25.11.
Äänestys: torstaina 28.11.
Menettely: ei-lakiasäätävä päätöslauselma