Täysistuntokatsaus 
 

Parlamentti ottaa kantaa tulevaan digipalvelusäädökseen 

Mepit keskustelevat maanantaina siitä, miten digitaalisia palveluja, ml. verkkoalustoja ja -kauppapaikkoja, tulisi säädellä. Aiheesta äänestetään tiistaina.

Valmisteilla oleva uusi EU:n digitaalisten palveluiden säädös (Digital Services Act, DSA) tulee määrittämään digitaalisen talouden toimintaympäristön Euroopassa. Aivan kuten EU:n tietosuoja-asetus aikoinaan, uuden säädöksen tavoitteena on toimia myös globaalina suunnannäyttäjänä.


Mepit äänestävät kahdesta erillisestä lainsäädännöllisessä oma-aloitemietinnöstä, joissa vaaditaan komissiota puuttumaan verkkoympäristön nykyisiin ongelmiin tulevassa digipalvelusäädöksessä. Mietinnöistä toinen on parlamentin sisämarkkinavaliokunnan, toinen oikeudellisten asioiden valiokunnan valmistelema. Komission odotetaan antavan esityksen aiheesta vielä tämän vuoden aikana.


Molemmat valiokunnat vaativat sitovia ilmoitus- ja toimintamekanismeja laittomaan verkkosisältöön puuttumiseksi. Sisämarkkinavaliokunnan mepit vaativat verkon kauppapaikoille vaatimuksia läpinäkyvyydestä ja tiedon jakamisesta käyttäjille esimerkiksi verkossa myynnissä olevista vaarallisista tuotteista. Lisäksi he vaativat vahvempaa kuluttajansuojaa ja valvonnan vahvistamista. Mepit ehdottavat myös erityisiä sääntöjä, jotta suurten toimijoiden aiheuttamia markkinahäiriöitä voitaisiin ehkäistä.


Oikeudellisten asioiden valiokunta vaatii puolestaan selkeyttä verkkoalustojen oikeudelliseen asemaan ja takuita kuluttajien perusoikeuksien toteutumisesta. Näihin lukeutuvat oikeudelliset korvaukset ja tiukemmat säännöt haitallisen sisällön estämisestä.


Näiden mietintöjen lisäksi parlamentti käsittelee kansalaisvapauksien valiokunnan valmistelemaa oma-aloitemietintöä, joka keskittyy perusoikeuksiin. Luonnostekstissä vaaditaan, että sisällön poistamisen verkosta on tapahduttava ”huolellisesti, suhteellisesti ja ei-diskriminoivasti”, jotta ilmaisun- ja tietämisen vapaus, yksityisyys ja tietosuoja voidaan taata. Mepit kiinnittävät huomiota alustojen ansaintamalleihin ja haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden kohdentamiseen, ja vihapuheen sekä disinformaation levittämiseen.


Keskustelu: maanantaina 19.10.

Keskustelu: tiistaina 21.10.; äänestystulokset julkaistaan keskiviikkona 21.10.

Menettely: Lainsäädäntöä ehdottavat päätöslauselmat (sisämarkkinavaliokunta ja oikeudellisten asioiden valiokunta) sekä ei-sitova päätöslauselma (kansalaisvapauksien valiokunta)