Etiikka ja avoimuus 

Euroopan parlamentti valitaan välittömillä vaaleilla. Siksi se haluaa varmistaa, että sekä parlamentin jäsenten että parlamentin työn ja hallinnon avoimuutta lisätään, jotta kansalaiset voivat seurata parlamentin keskusteluja ja päätöksentekoa.

Euroopan parlamentti pitää erittäin tärkeänä jäsentensä poliittisen toiminnan nuhteettomuutta, avoimuutta ja vastuuvelvollisuutta. Tämän varmistamiseksi parlamentti on ottanut käyttöön huomattavan määrän sääntöjä ja toimenpiteitä, joita vahvistetaan edelleen vuonna 2023 osana kattavaa tarkistusprosessia.

Katsaus voimassa oleviin sääntöihin löytyy täältä.

Vuoden 2023 ensimmäisten kuukausien aikana on hyväksytty laaja-alaisia uudistuksia, joilla pyritään vahvistamaan parlamentin lahjomattomuutta, riippumattomuutta ja vastuuvelvollisuutta sekä suojelemaan samalla parlamentin jäsenten vapaan edustajantoimen periaatetta.

Yleiskatsaus näistä toimenpiteistä löytyy Euroopan parlamentin verkkosivustolta.

EU:n yhteinen avoimuusrekisteri

Avoimuusrekisteri on avoin kaikille edunvalvojille, jotka pyrkivät vaikuttamaan EU:n toimielinten lainsäädäntöön ja politiikan täytäntöönpanoprosessiin. Rekisteristä käy ilmi, mitä etuja kukin ajaa kenenkin puolesta ja minkä verran edunvalvontaan on käytetty resursseja. Rekisteri tekee mahdolliseksi julkisen valvonnan ja antaa kansalaisille ja eturyhmille tilaisuuden seurata kaikenlaisten edunvalvojien toimintaa.

Ainoastaan rekisteröityneet edunvalvojat voivat pyytää pääsyä parlamentin tiloihin. Vain heidät voidaan kutsua puhujiksi valiokuntien järjestämiin julkisiin kuulemistilaisuuksiin. He voivat myös tukea parlamentin jäsenten laajennettujen työryhmien toimintaa ja osallistua siihen. Lisäksi he voivat saada sähköposti-ilmoituksia valiokuntien toiminnasta, olla mukana järjestämässä tapahtumia ja pyytää puhemiestä toimimaan tapahtumansa suojelijana. Edunvalvojien on noudatettava rekisteröityneiden hyvää edunvalvontatapaa.

Euroopan parlamentti, komissio ja neuvosto ovat sopineet sääntöjen käyttöönotosta. Säännöillä lisätään edunvalvojien toiminnan avoimuutta EU:n tasolla. Ehdotetun uuden toimielinten välisen sopimuksen tavoitteena on saada myös neuvosto mukaan edunvalvontarekisteriin. Parlamentin, neuvoston ja komission yhteisenä tavoitteena on tehdä rekisteröitymisestä käytännössä pakollista siten, että se on tietynlaisen edunvalvonnan ennakkoedellytys.

Lisätietoja sovituista säännöistä: Parliament approves new rules for a common mandatory Transparency Register | News | European Parliament (europa.eu)

Parlamentin jäsenten ja edunvalvojien välisten yhteyksien avoimuus

Parlamentin työjärjestyksen mukaan esittelijöiden ja valmistelijoiden, varjoesittelijöiden ja -valmistelijoiden sekä valiokuntien puheenjohtajien on julkistettava verkossa kunkin mietinnön osalta kaikki sovitut tapaamiset sellaisten edunvalvojien kanssa, joihin sovelletaan avoimuusrekisteriä koskevaa toimielinten välistä sopimusta. Parlamentti kehottaa kaikkia muita jäseniä tekemään näin vapaaehtoisesti. Tiedot tapaamisista julkaistaan jäsenten profiilisivuilla.

Parlamentin jäsen voi siis liittää laatimaansa mietintöön tai lausuntoon luettelon yhteisöistä tai henkilöistä, joita hän on tavannut lainsäädännön valmistelua varten. Luettelosta käy ilmi, millaista ulkopuolista asiantuntemusta ja millaisia lausuntoja esittelijä tai valmistelija on saanut. Luettelo julkaistaan valiokunnassa hyväksytyn mietinnön liitteenä.

Parlamentin jäsenten menettelysäännöt / ilmoitus taloudellisista sidonnaisuuksista

Parlamentin jäseniin sovelletaan menettelysääntöjä. Niiden mukaan heidän on toimitettava yksityiskohtainen ilmoitus taloudellisista sidonnaisuuksistaan eli poliittiseen toimintaan saamastaan tuesta (taloudellinen tuki, henkilöstö, materiaali). Jäsenten on myös ilmoitettava osallistumisestaan kolmansien osapuolten järjestämiin tilaisuuksiin, jos kolmas osapuoli korvaa heidän matka-, majoitus- tai oleskelukulunsa tai maksaa nämä kulut suoraan.

Lisäksi sekä menettelysäännöissä että parlamentin työjärjestyksessä todetaan, että parlamentin jäsenet eivät saa harjoittaa palkallista ammattimaista edunvalvontaa, joka liittyy suoraan EU:n päätöksentekoprosessiin. Jäsenten ilmoituksissaan antamat tiedot ovat esillä heidän omilla profiilisivuillaan.

Oikeus tutustua asiakirjoihin

Euroopan unionin kansalaisilla ja asukkailla on oikeus tutustua unionin toimielinten, elinten ja laitosten asiakirjoihin (Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 15 artikla). Oikeus tutustua asiakirjoihin on olennainen osa EU:n toimielinten soveltamaa avoimuuspolitiikkaa.

Euroopan parlamentin julkisen asiakirjarekisterin verkkosivuston kautta löytää asiakirjat, jotka parlamentti on laatinut tai vastaanottanut 3. joulukuuta 2001 alkaen. Suurimpaan osaan näistä asiakirjoista voi tutustua suoraan. Ne voi myös ladata verkkosivustolta maksutta.

Parlamentti voi toimittaa pyynnöstä asiakirjoja, joita ei voi saada nähtäväksi suoraan rekisterin kautta.

Kansalaisten tiedustelut

Kansalaiset voivat ottaa yhteyttä Euroopan parlamenttiin (Ask EP) saadakseen tietoa Euroopan parlamentista, sen kannoista ja toiminnasta, organisaatiosta ja säännöistä sekä toimivaltuuksista ja menettelyistä. Kansalaisten tiedusteluihin vastaava yksikkö ei kuitenkaan voi antaa lainopillisia neuvoja eikä esittää poliittisia kannanottoja.