Parlamentarium 

Euroopan parlamentti avasi Brysseliin lokakuussa 2011 uuden vierailijakeskuksen, Parlamentariumin . Se on suurin parlamenttia esittelevä vierailijakeskus Euroopassa ja ensimmäinen, jossa toimitaan 24 eri kielellä. Vierailijakeskuksessa on monia interaktiivisia multimedialaitteita, joiden avulla kansalaiset voivat saada tietoa Euroopan parlamentista ja muista EU:n toimielimistä. Vierailijat voivat kokea, kuinka EU:ssa tehdään poliittisia päätöksiä, jotka vaikuttavat jokapäiväiseen elämään suoraan tai epäsuorasti. Parlamentarium toimii 24 eri kielen lisäksi myös neljällä eri viittomakielellä (englanti, ranska, hollanti ja saksa).


Se on avoinna kaikille kansalaisille maksutta viikon jokaisena päivänä. Keskimäärin siellä vierailee noin 1 000 henkilöä päivässä. Vierailukeskus lukeutuukin kymmenen suosituimman nähtävyyden joukkoon Brysselissä.


Parlamentarium on tarkoitettu niin aikuisille kuin kaikenikäisille lapsille. 8–14-vuotiaille järjestetään erityisiä tunnin pituisia kierroksia. Lapset voivat saada käyttöönsä multimediaoppaan


Se myös järjestää menestykseksi osoittautuneita roolipelejä koululaisille, jotka haluavat pikakurssin Euroopan parlamentin toiminnasta. Oppilaat voivat omaksua Euroopan parlamentin jäsenen roolin eurooppalaisten jokapäiväiseen elämään vaikuttavan lainsäädännön laatijana.

Vierailijoita Parlamentariumissa © Euroopan unioni 2011 – EP  

Missä sijaitsee lähin parlamentarium?


Euroopan parlamentti on myös avannut pienempiä vierailukeskuksia jäsenvaltioihin pyrkimyksenä tuoda parlamentti paikallistasolle ja lähemmäksi kansalaisia.


Vuonna 2016 Berliinin Eurooppa-taloon avattiin Europa Experience -keskus. Se perustettiin Euroopan parlamentin aloitteesta yhteistyössä komission kanssa. Keskuksessa on multimediavälineitä sekä simulaatiopeli, jossa vierailijat voivat omaksua parlamentin tai komission jäsenen roolin.


Vuonna 2017 avattiin Strasbourgissa näyttelytila nimeltään parlamentarium Simone Veil. Sen sisältö on samankaltainen kuin Brysselin Parlamentariumissa. Se on osa tavallista vierailukierrosta ja antaa kävijöille mahdollisuuden ymmärtää paremmin Euroopan parlamentin roolia ja sitä, miten se vaikuttaa heidän elämäänsä.