Kohti kiertotaloutta: Uudelleenkäyttö, korjaus, kierrätys

Jokainen EU-kansalainen käyttää keskimäärin 14 tonnia raaka-aineita ja synnyttää viisi tonnia jätteitä vuodessa. Luvut ovat hälyttäviä niukkenevien resurssien maailmassa. Mutta ratkaisu asiaan on ehkä löydetty: tuotteita ja materiaaleja voidaan käyttää uudelleen, korjata ja kierrättää, mikä vähentää jätteen määrää. Parlamentin täysistunnossa keskustellaan maanantaina komission esityksestä, joka veisi EU:n kohti kiertotaloutta, jossa jokaisella tuotteella olisi enemmän kuin yksi elämä.

Kierrätystaloudessa tuotteiden elinkaarta pidennetään paremmalla ekologisella suunnittelulla, joka helpottaa tuotteiden korjausta, uudelleenkäyttöä ja uudelleenvalmistusta. Lisäksi parannetaan kestävyyttä, kehitetään jätehuoltoa ja panostetaan uusiin liiketoimintamalleihin, kuten leasingiin, jakamiseen ja käytettyjen tavaroiden uudelleenkäyttöön.


Maanantaina keskusteltavassa ja keskiviikkona äänestettävässä mietinnössä parlamentti haluaa, että EU:n resurssitehokkuudelle asetetaan 30 prosentin sitova nostotavoite vuoteen 2030 mennessä.


EU:n bruttokansantuote saattaisi sen myötä nousta prosentilla ja sillä voitaisiin luoda jopa kaksi miljoonaa kestävän kehityksen työpaikkaa, komissio on arvioinut.


"Trendin muuttamiseksi meidän täytyy muuttaa ajattelutapaamme, mikä vaatii muutoksia niin lainsäädännön kuin myös talouden ja koulutuksen puolella ja yhteiskunnassa laajemminkin", kertoi mietinnön esittelijä Sirpa Pietikäinen (EPP, Suomi).