Mitä kiertotalous on ja miksi sillä on merkitystä?

Mitä tarkoitetaan kiertotaloudella? Entä mitä hyötyä siitä on ympäristölle, taloudelle ja kansalaisille? Video ja infografiikka selittävät.

Parlamentti haluaa eurooppalaisten siirtyvän kiertotalouteen käyttämällä raaka-aineita tehokkaammin ja vähentämällä jätettä.

Euroopan unionissa syntyy vuosittain yli 2,2 miljardia tonnia jätettä. Jätehuoltoa koskevaa lainsäädäntöä päivitetään parhaillaan, ja tarkoituksena on siirtyä lineaarisesta mallista kohti kiertotaloutta.

Mitä kiertotalous tarkalleen ottaen tarkoittaa? Mitä hyötyä siitä on?

Mitä kiertotalous on?

Kiertotaloudella tarkoitetaan sellaista tuotanto- ja kulutusmallia, jossa olemassa materiaalit ja tuotteet hyödynnetään mahdollisimman pitkälle lainaamalla, vuokraamalla, uudelleen käyttämällä, korjaamalla, kunnostamalla ja kierrättämällä. Näin tuotteiden elinkaari pitenee.

Käytännössä tämä merkitsee jätteen määrän vähentämistä minimiin. Kun tuote tulee elinkaarensa päähän, sen materiaalit pyritään aina kun mahdollista yhä hyödyntämään, jolloin ne luovat lisäarvoa uudelleen.

Kiertotalouden vastakohta on perinteinen, lineaarinen talouden malli, jossa tuotteet valmistetaan, kulutetaan ja heitetään pois. Malli edellyttää suuria määriä edullisia, helposti saatavilla olevia raaka-aineita ja energiaa.

Lineaariseen malliin kuuluu myös tuotteiden suunniteltu vanheneminen, jossa tuotteen käyttöikä on tarkoituksella rajallinen, jotta kuluttajat joutuisivat ostamaan sen tilalle uuden tuotteen. Euroopan parlamentti on vaatinut toimia tämän käytännön kitkemiseksi.

Miksi kiertotaloutta tarvitaan?

Maailman väestönkasvu lisää raaka-aineiden ja muiden resurssien kysyntää. Keskeisiä raaka-aineita on kuitenkin vain rajallinen määrä.

Resurssien rajallisuus tarkoittaa myös, että jotkin EU-maat ovat riippuvaisia muista maista saadakseen tarvitsemiaan raaka-aineita.

Raaka-aineiden louhinnalla ja käytöllä on merkittävä vaikutus ympäristöön. Se myös lisää energiankulutusta ja hiilidioksidipäästöjä. Raaka-aineiden järkevämmällä käytöllä voidaan kuitenkin vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Mitä hyötyä kiertotaloudesta on?

Jätteiden syntymisen ehkäiseminen, ekosuunnittelu ja materiaalien uudelleenkäyttö voisivat tuoda EU:n yrityksille säästöjä ja vähentää vuosittaisia kasvihuonekaasujen kokonaispäästöjä. Päivittäin käytettävien materiaalien tuotanto aiheuttaa nykyään 45 prosenttia hiilidioksidipäästöistä.

Kiertotalouteen siirtyminen voisi vähentää ympäristön kuormitusta, parantaa raaka-aineiden toimitusvarmuutta, lisää kilpailukykyä, tehostaa innovointia, lisätä talouskasvua (BKT:n 0,5 prosentin kasvu) ja luoda uusia työpaikkoja (jopa 700 000 työpaikkaa EU:ssa vuoteen 2030 mennessä).

Kuluttajille kiertotalous merkitsee kestävämpiä, innovatiivisia ja edullisempia tuotteita sekä parempaa elämänlaatua.

Mitä EU tekee siirtyäkseen kiertotalouteen?

Komissio esitti maaliskuussa 2020 kiertotaloutta koskevan toimintasuunnitelman, joka sisältää ehdotuksia kestävämmästä tuotesuunnittelusta, jätteen vähentämisestä ja kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämisestä (esimerkiksi ”korjauttamisoikeudesta”). Erityistä huomiota kiinnitetään resurssi-intensiivisiin aloihin, kuten elektroniikkaan ja tieto- ja viestintätekniikkaan, muoveihin, tekstiileihin ja rakennusalaan.

Helmikuussa 2021 parlamentti hyväksyi uutta kiertotalouspakettia koskevan päätöslauselman, jossa se peräänkuulutti lisää toimia hiilineutraalin, ympäristön kannalta kestävän ja myrkyttömän kiertotalouden saavuttamiseksi vuoteen 2050 mennessä. Lisäksi kierrätyksen sääntöjä tulisi kiristää ja materiaalien kulutukselle asettaa sitovia tavoitteita vuoteen 2030 mennessä.

Maaliskuussa 2022 komissio julkaisi ensimmäisen toimenpidepaketin, jolla pyritään vauhdittamaan siirtymää kohti kiertotaloutta. Esitettyihin toimenpiteisiin kuuluu muun muassa kestävämpien tuotteiden tukeminen, kuluttajien voimaannuttaminen, rakennustuotteita koskevan asetuksen päivitys ja kestäviä tekstiilejä koskeva strategia.

Marraskuussa 2022 komissio ehdotti uusia EU-sääntöjä pakkauksille. Esityksen tavoitteena on vähentää pakkausjätettä sekä parantaa pakkausten suunnittelua uudelleenkäytön ja kierrätyksen edistämiseksi esimerkiksi selkeämpien merkintöjen avulla. Siinä myös kannustetaan siirtymään kohti biopohjaisia, biohajoavia ja kompostoitavia muoveja.