Suoratoistoa ilman rajoja: EU toteuttaa toiveesi

Huhtikuun alussa astuu voimaan asetus verkkopalveluiden käytettävyydestä ulkomailla. Pian kuluttajat voivat käyttää tilaamiansa palveluita väliaikaisesti myös toisissa jäsenmaissa.

Uudet säännöt sallivat verkkopalveluiden käytön myös toisissa EU-maissa

Yhä useammin käytämme verkkosisältöjä mobiililaitteella. Tähän asti kuitenkaan monet sisällöt eivät ole olleet käytettävissä ulkomailla, joten lomalle säästetyt tv-sarjamaratonit on saanut unohtaa.

Asiaan tulee muutos, kun asetus verkkopalveluiden käytettävyydestä ilman rajoja sisämarkkinoilla astuu voimaan huhtikuun 1. päivänä 2018. Kaikkien jäsenmaiden on pantava uudet säännöt voimaan yhdeksän kuukauden kuluessa.

Mikä muuttuu?

Uuden asetuksen myötä kuluttajat, joilla on kotimaassaan maksullinen verkkopalvelu sisällön katsomista, kuuntelemista tai lukemista varten, voivat jatkaa palveluiden käyttöä oleskellessaan toisissa EU-maissa. Käyttöoikeus on kuitenkin rajattu vain väliaikaiseen oleskeluun, esimerkiksi loman, työmatkan tai opintojen vuoksi.

Palveluntarjoajat voivat tarkastaa käyttäjien maantieteellisen sijainnin. Euroopan parlamentti vaati asetukseen mukaan suojatoimia, joilla varmistetaan, että käyttäjien tiedot ja yksityisyys pysyvät turvattuina tarkastuksen aikana.

Asetuksella on takautuva vaikutus, joten se koskee myös jo olemassa olevia tilauksia.

Taustaa

Sen lisäksi, että uudet säännöt sallivat kuluttajien käyttää maksamiaan palveluita missä tahansa EU-alueella, niiden oletetaan myös vähentävän piratismia, kun laillinen pääsy sisältöihin helpottuu.

Asetus täydentää EU-toimien sarjaa, johon kuuluvat roaming-maksujen lakkautus 15. kesäkuuta 2017 ja tämän vuoden helmikuussa äänestetty geoblokkauksen kieltäminen nettiostoksissa.

Tilausvideopalvelut EU:ssa

Euroopan yleisradiounioni EBU:n mukaan melkein 11 %:lla eurooppalaisista kotitalouksista oli tilausvideopalvelu käytössä vuonna 2016. Tilausten määrän odotetaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2020 mennessä.

EBU:n mukaan Netflixillä on leijonanosa, eli 54 % näistä tilauksista, mutta verkkopalveluiden käyttöä säätelevä asetus koskee myös muita kuin tv-sarjojen ja elokuvien suoratoistoa. Myös esimerkiksi sähkökirjat ja musiikkipalvelut ovat jatkossa käytettävissä ulkomaanmatkoilla.

 

Lisätietoa