Maarajoitukset poistuvat EU:n sisäisistä verkko-ostoksista 

 
 

Hyviä uutisia nettiostosten tekijöille: maarajoitukset ja automaattinen uudelleenohjaus jäävät historiaan, kun keväällä äänestettyjä sääntöjä aletaan soveltaa.

Nettiostosten tekeminen on arkipäivää monille eurooppalaisille. Vuonna 2017 jo 57 % EU-kansalaisista osti verkosta jotain – vaatteita, elektroniikkaa, kodinkoneita, huonekaluja... Verkko-ostokset ovat yksi yleisimmistä tavoista käyttää nettiä (68 % internetin käyttäjistä teki ostoksia verkossa vuonna 2017).

Ostokset eivät rajoitu vain oman maan rajojen sisälle, vaan vuonna 2017 kolmannes nettiostoksia tehneistä tilasi tuotteita toisesta EU-maasta. Toisinaan kuluttajat ovat kuitenkin törmänneet ongelmiin, jotka estävät heitä tilaamasta haluamiansa tavaroita.

Keväällä parlamentissa äänestettyä asetusta geoblokkauksen eli maarajoitusten poistamisesta aletaan soveltaa 3. joulukuuta 2018. Uusien sääntöjen myötä EU-maissa toimivien yritysten on kohdeltavat kuluttajia samalla tavalla riippumatta siitä, mistä maasta he tekevät ostoksiaan.

Mitä geoblokkaus on?

Geoblokkaus on verkkokauppojen harjoittama keino rajoittaa ostosten tekemistä asiakkaan kansallisuuden, asuinpaikan tai verkkoyhteyden alkuperän perusteella.

Asiakas voidaan esimerkiksi automaattisesti ohjata oman maansa verkkosivulle, vaikka hän olisi halunnut kirjautua toisen maan sivuille.

Muita tapoja syrjiä asiakkaita ovat esimerkiksi:

  • Toisesta maasta peräisin olevan maksutavan (esim. luottokortin) käytön estäminen verkkokaupassa
  • Kirjautumisen kieltäminen verkkosivulle käyttäjän asuinpaikan tai IP-osoitteen perusteella

Euroopan komission tutkimuksessa analysoitiin tuhansia nettisivuja kaikkialta EU-alueelta ja todettiin, että vain 37 prosentissa sivustoista toisista EU-maista tulevat käyttäjät voivat tehdä haluamansa ostokset. Muilla sivuilla käyttäjät kohtasivat esteitä jossain muodossa.

Miksi parlamentti haluaa lopettaa geoblokkauksen?

Euroopan parlamentti halusi lopettaa syrjivät käytännöt verkkokaupassa, jotta kansalaiset voivat hyötyä täysimittaisesti yhtenäisistä sisämarkkinoista.

Aloitteen esittelijä parlamentissa, Róża Thun (EPP, Puola) sanoi: ”Lopetimme roaming-maksut ja sallimme verkkopalveluiden käytön ulkomailla. Nyt voin ylpeänä sanoa, että yhteistyössä komission kanssa olemme löytäneet ratkaisun geoblokkaamiseen. Tämä tulee hyödyttämään miljoonia kansalaisia.”

Uudet säännöt kattavat lukuisia eri tavaroita ja palveluita. Tässä joitain esimerkkejä:

  • Fyysiset tuotteet, kuten huonekalut ja elektroniikan
  • Verkkopalvelut, kuten verkkoisännöinti tai pilvipalvelut
  • Viihdepalvelut, kuten huvipuisto- tai konserttiliput

Entä maarajoitusten poistaminen muista tuotteista?

Euroopan parlamentti on varmistanut, että komissio arvioi geoblokkauksen lopettamista kahden vuoden sisällä ja harkitsee lisättäväksi mukaan myös tekijänoikeuksilla suojatut tuotteet ja palvelut, kuten e-kirjat ja audiovisuaaliset tuotteet, jotka jäävät toistaiseksi asetuksen ulkopuolelle.

Lisää luettavaa nettiostoksiin liittyen: