Eurooppalainen hunajantuotanto lukuina (infografiikka)

Missä maissa tuotetaan eniten hunajaa? Kuinka paljon EU:hun tuodaan hunajaa ja mihin sitä viedään? Lisää tietoa EU:n hunajantuotannosta infografiikassamme.

infografiikka hunajan tuotannosta EU:ssa ja hunajakaupasta
Hunajantuotanto Euroopan unionissa

Eurooppalainen hunaja lukuina

Euroopan unioni on maailman toiseksi suurin hunajan tuottaja Kiinan jälkeen. Vuosittain EU:n noin 600 000 mehiläishoitajaa ja 17 miljoonaa mehiläispesää tuottavat noin 250 000 tonnia hunajaa.

Tuotanto ei kuitenkaan riitä vastaamaan kysyntään. EU:hun tuotiin vuonna 2016 noin 200 000 tonnia hunajaa, josta 40 % oli peräisin Kiinasta.

Eurooppalaisten mehiläishoitajien kilpailukykyä heikentävät verrattain korkeat tuotantokulut, ja EU:n vähäinen vientihunaja onkin kalliimpaa kuin EU-alueelle tuotava hunaja. Keskimäärin kilo tuontihunajaa maksoi 2,23 euroa vuonna 2016, kun taas kilo EU:n ulkopuolelle vietyä hunajaa maksoi 5,69 euroa.

Elintärkeät mehiläiset

Vaikka EU:n mehiläishoitosektori on pieni, sen merkitys maataloudelle, ruokaturvallisuudelle ja biodiversiteetille on suuri, sillä mehiläiset pölyttävät sekä luonnonvaraiset että viljelyskasvit.

Mehiläispesien tuottavuutta voivat vähentää eläintautiepidemiat, tehomaanviljely ja kemikaalikuormitus. Lisäksi mehiläisiä uhkaavat elinympäristöjen häviäminen ja epäsuotuisat sääolosuhteet.

Mehiläisten ja mehiläishoitajien suojelu

Euroopan parlamentti vaatii EU-maita ja komissiota suojelemaan mehiläisiä ja tukemaan mehiläishoitajia. Mepit korostavat erityisesti tarvetta suojella eri mehiläislajeja, tukea mehiläishoitajia taloudellisesti ja kieltää haitalliset torjunta-aineet sekä ryhtyä toimiin väärennettyä hunajaa vastaan.

Mepit hyväksyivät torstaina 1. maaliskuuta unkarilaisen Norbert Erdősin (EPP) esittelemän päätöslauselman aiheesta.

Lue lisää lehdistötiedotteestamme.

Lue lisää eläinten hyvinvointia ja suojelua koskevasta EU-lainsäädännöstä

Artikkeleita samasta aiheesta