Jaa tämä sivu: 

Mikä on EU:n osuus kansainvälisestä kaupasta? Minne vienti suuntautuu? Entä kuinka paljon työpaikkoja kauppa luo EU:ssa? Löydät vastaukset infografiikoistamme.

Kaupan edistäminen on aina ollut tärkeä prioriteetti EU:lle. Se ei ole tyytynyt vain vähentämään kaupan esteitä EU-maiden välillä, vaan haluaa myös lisätä kaupankäyntiä alueen ulkopuolisten maiden kanssa. Vuonna 2018 maailmanlaajuisesta viennistä 15,2 % tuli EU:sta ja tuonnista 15,1 % suuntautui EU:hun. Unioni onkin Yhdysvaltojen ja Kiinan ohella yksi maailmankaupan suurimmista tekijöistä.

Kauppasopimukset

EU:lla on tällä hetkellä sata kauppasopimusta voimassa, päivitettävänä tai neuvoteltavana.

Kauppasopimukset eivät ole ainoastaan mahdollisuus madaltaa tulleja, vaan niiden myötä voidaan myös saada kumppanimaat tunnustamaan EU:n laatu- ja turvallisuusstandardeja tai elintarvikkeiden suojattuja alkuperänimityksiä (kuten samppanja tai parmesaani). Tämä on erityisen tärkeää, sillä eurooppalaiset elintarvikkeet ovat maailmankuuluja korkean laadun ja perinteisten valmistusmenetelmien ansiosta.

EU hyödyntää kauppasopimuksia myös ympäristönsuojelussa ja työolojen parantamisessa, jotta esimerkiksi lapsityövoimalla valmistettujen tuotteiden maahantuonti voitaisiin välttää.

EU:n viimeisin kauppasopimus allekirjoitettiin vuonna 2018 Japanin kanssa, mutta useita muita neuvotellaan parhaillaan.

EU:n tuonti ja vienti

EU-yritykset hyötyvät paitsi maailman laajimpien sisämarkkinoiden tuomista mittakaavaeduista myös kauppasopimuksista, joiden ansiosta ne voivat viedä tuotteitaan ja palveluitaan alueen ulkopuolelle. Lisäksi EU:hun tuotteitaan tuovien ulkomaisten yritysten on noudatettava samoja korkeita laatuvaatimuksia kuin paikallistenkin, jolloin ei synny epäreilua kilpailua.

EU-maista vietiin tammi-elokuussa 2019 eniten tuotteita Yhdysvaltoihin (259,9 miljardin euron edestä), Kiinaan (145,3 miljardilla) ja Sveitsiin (105,6 miljardilla), ja alueelle tuotiin eniten tavaraa Kiinasta (272,2 miljardin euron edestä), Yhdysvalloista (193,2 miljardilla) ja Venäjältä (105 miljardilla).

Kaupankäynti EU:n ulkopuolisten maiden kanssa on johtanut miljoonien työpaikkojen syntymiseen Euroopassa. Euroopan komissio arvioi, että vuonna 2017 noin 36 miljoonaa työpaikkaa liittyi kauppaan muiden kuin EU-maiden kanssa. Sisämarkkinoiden myötä myös EU-maiden välinen kauppa on lisääntynyt.

Lisäksi tuotteiden ja palveluiden tuonti EU-maiden ulkopuolelta on pakottanut eurooppalaiset yritykset parantamaan kilpailukykyään ja tarjonnut kuluttajille enemmän vaihtoehtoja edullisemmin hinnoin.

Lue lisää globalisaatiosta Euroopassa: