Haitallinen ja laiton sisältö verkossa: parlamentin toimintasuunnitelma

Lue, miten EU haluaa torjua haitallista ja laitonta sisältöä verkossa ja samalla suojella sananvapautta.

Parlamentti vaatii tiukempaa valvontaa haitalliselle ja laittomalle sisällölle verkossa. Kuvassa mies käyttää läpinäkyvää kosketusnäyttöä.
Digitalous kasvaa nopeasti EU:ssa. ©AdobeStock_vegefox.com

Parlamentti hyväksyi 5. heinäkuuta uuden digitaalisia palveluita koskevan säädöspaketin, jonka tavoitteena on muokata nopeasti kehittyvää digitaloutta EU-tasolla ja asettaa normeja maailmanlaajuisesti. Yksi keskeisistä ongelmista, joihin mepit halusivat löytää ratkaisun on käyttäjien suojaaminen haitalliselta tai laittomalta sisällöltä.

Laittoman sisällön poistaminen kansalaisten vapauksiin puuttumatta

Meppien mielestä alustojen vapaaehtoiset toimet eivät ole olleet riittäviä. He haluavat sisällön valvonnalle selkeitä, EU:n laajuisia sääntöjä, joihin sovellettaisiin niin sanottua ”huomaa ja toimi”-mekanismia. Säännöillä tulee varmistaa, että:

  • mekanismi on tehokas. Käyttäjien tulee voida helposti ilmoittaa mahdollisesti laittomasta sisällöstä, jotta se voidaan pikaisesti poistaa.
  • mekanismia ei käytetä väärin. Jos sisältöä ilmoitetaan haitalliseksi tai poistetaan, sen ladanneen käyttäjän tulee saada asiasta tieto ja voida valittaa päätöksestä kansallisille viranomaisille.
  • mekanismi kunnioittaa käyttäjien oikeuksia ja vapauksia, kuten sananvapautta tai tiedonsaanninvapautta. Verkkopalveluiden ylläpitäjien tulee poistaa laiton sisältö huolellisesti, oikeasuhtaisesti ja ketään syrjimättä ja jättää sellainen sisältö poistamatta, joka ei ole laitonta.

Jos käyttäjä valittaa alustan päätöksestä pitää käyttäjän luomaa sisältöä laittomana, tilanteeseen on mahdollista hakea apua oikeusteitse.

Poistamisen lisäksi laiton sisältö, joka on rikollista, tulee ilmoittaa poliisille. Verkkoalustat velvoitetaan ilmoittamaan vakavista rikoksista viranomaisille.

Haitallisen sisällön torjuminen

Haitallista sisältöä, kuten vihapuhetta tai disinformaatiota vastaan säännöissä vaaditaan jatkossa lisää avoimuutta verkkoalustoilta mukaan lukien koskien niiden rahoitusmallia.

Lisää valinnanvaraa verkkopalveluiden käyttäjille

Säännöissä annetaan käyttäjille enemmän valvontavaltaa heille näytettävän sisällön suhteen sekä mahdollisuus olla käyttämättä sisällön suodattimia lainkaan.

Lisäksi kohdennettua mainontaa valvotaan entistä tiukemmin. Mainosten kohdistaminen alaikäisiin kielletään, samoin herkkäluontoisten tietojen (seksuaalinen suuntautuminen, uskonto tai etninen tausta) käyttäminen mainonnan tarpeisiin.

Komission antoi ehdotuksensa digitaalisia palveluita koskevasta säädöspaketista 15. joulukuuta 2020. Päästyään neuvoston kanssa alustavaan sopuun säännöistä parlamentti hyväksyi digimarkkina- ja digipalvelusäädökset 5. heinäkuuta 2022.

Neuvoston odotetaan hyväksyvän digimarkkinasäädöksen heinäkuussa ja digipalvelusäädöksen syyskuussa. Lisää tietoa sääntöjen voimaanastumisesta löydät lehdistötiedotteesta lisätietoa-osiosta.

Lue lisää: EU:n digimarkkinasäädös ja digipalvelusäädös lyhyesti