Mepit keskustelivat EU:n ratkaisuista energian hinnannousuun

Heikossa asemassa olevia kotitalouksia tulee auttaa selviämään energian hinnannoususta, mepit sanoivat täysistuntokeskustelussa.

Täysistunnossa keskusteltiin kaasun ja sähkön hinnannoususta.
Täysistunnossa keskusteltiin kaasun ja sähkön hinnannoususta 6.10.2021

Täysistunnossa 6. lokakuuta käydyssä keskustelussa mepit painottivat, että EU-kansalaisia tulee auttaa selviämään kaasun ja sähkön hintojen ennätysmäisestä noususta. EPP:n Siegfried Mureşan (Romania) sanoi: ”Tämä vaikuttaa kansalaisiin, tämä vaikuttaa Euroopan yrityksiin, erityisesti pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, joihin koronapandemia ja sen taloudelliset seuraukset ovat jo osuneet pahasti. On meidän velvollisuutemme auttaa kansalaisia ja yrityksiä selviämään hinnannoususta johtuvasta kriisistä.”

EU:n energiakomissaari Kadri Simson painotti tarvetta toimia: ”Hintojen nousua ei pidä vähätellä. Se aiheuttaa haittaa kansalaisille, erityisesti kaikista heikoimmassa asemassa oleville kotitalouksille, heikentää kilpailukykyä ja lisää inflaatiopainetta. Jos tilanteeseen ei puututa, se voi vaarantaa Euroopan toipumisen pandemiasta. Meidän on ryhdyttävä toimiin - Eurooppa on selvinnyt korkeista energian hinnoista ennenkin ja vastannut ongelmaan monipuolistamalla energianlähteitä sekä uudistamalla markkinoita.”

Simson alleviivasi, että tämänhetkinen hinnannousu ei liity EU:n ilmastopolitiikkaan, vaan pikemminkin Euroopan riippuvuuteen fossiilisesta tuontienergiasta.

Vihreiden Philippe Lamberts (Belgia) pitää tilannetta mahdollisuutena vauhdittaa siirtymää kohti uusiutuvia energianlähteitä ja solidaarisuutta: ”Tässä epävarmassa tilanteessa jäsenmaiden tulee ensinnäkin ohjata verotuloja tukemaan heikoimmassa asemassa olevia kotitalouksia. Energian tuottaminen kestävästi ja oikeudenmukaisesti on kalliimpaa kuin saastuttavasti ja epäoikeudenmukaisesti. Jos haluamme, että kaikilla on varaa kohtuulliseen elintasoon, meidän on löydettävä ratkaisuita epätasa-arvoon. Ilman yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta energiasiirtymä ei tule tapahtumaan, ja ilman vihreää siirtymää yhteiskuntamme tulevat romahtamaan.”

Vasemmistomeppi Manon Aubry (Ranska) sanoi, että energiaa tulisi kohdella yhteisenä hyödykkeenä, jonka tulisi olla kaikkien saatavilla. ”Te teitte siitä samanlaisen tuotteen kuin kaikesta muustakin, jotta sillä voi käydä kauppaa ja ansaita voittoa. Syömisen ja lämmityksen ei pitäisi olla ylellisyyttä vaan perusoikeus.”

Energiamarkkinoiden uudistus

Osa mepeistä ehdotti ratkaisuksi Euroopan energiamarkkinoiden uudistusta. S&D:n Iratxe García Pérez (Espanja) sanoi: ”Ensiksi komission tulee ehdottaa suunnitelmaa jäsenmaiden yhteistyöstä, kun energiamarkkinoilla on painetta. Näin voidaan varmistaa todellinen Euroopan energiaunioni. Toiseksi meidän on hillittävä spekulointia päästökaupan markkinoilla ja kolmanneksi on varmistettava, että sähkömarkkinoiden toimintaa uudistetaan, jotta voidaan varmistaa sähkön tuotanto edullisemmin.”

Christophe Grudler (Renew Europe, Ranska) sanoi, että EU:n tulisi keskittyä kolmeen asiaan energiakriisin ratkaisemisessa: energian varastointikapasiteetin vahvistamiseen ja yhteisten kaasuhankintojen harkitsemiseen; Euroopassa tuotetun energian (mukaan lukien vetyenergian) tukemiseen vähentämällä riippuvuutta ulkopuolisista maista tuodusta energiasta; sekä Euroopan energiamarkkinoiden nopeaan uudistamiseen, mukaan lukien sähkön ja kaasun hintojen linkittämisen lopettamisen. ”Euroopan energiamarkkinat tulee uudistaa vihreän kehityksen ohjelman mukaisesti”, hän totesi.

Ilmastopolitiikka puhutti

EU:n kunnianhimoisten ilmastotoimien rooli hinnannousussa jakoi mielipiteitä. Neuvostoa keskustelussa edustanut Slovenian ulkoministeri Anže Logar sanoi, että EU:n ilmastopolitiikka ja Fit for 55 -paketti eivät ole ”tämänhetkisen energian hinnannousun syy, eivätkä lyhyen aikavälin ratkaisu. Pitkällä aikavälillä Euroopan talouden vähähiilistäminen voi auttaa vastaamaan energian hinnan vaihteluihin ja ehkäistä energiaköyhyyttä.” Sitä ennen heikossa asemassa olevia kotitalouksia tulee tukea sosiaalisen ilmastorahaston kautta, Logar lisäsi.

Joëlle Mélin (ID, Ranska) sanoi, että uusiutuvan energian painottaminen vihreän kehityksen ohjelmassa voi lisätä Euroopan haavoittuvuutta kriiseissä. ”Jäsenmaiden pitää voida tehdä omat valintansa energianlähteistä. Niitä ei pidä pakottaa epäonnistumaan muiden mukana”, hän sanoi.

Beata Szydło (EKR, Puola) painotti, että hintojen nousu jatkuu yhä, ja epäili, ettei uusi ilmatotoimien paketti tuo haluttuja tuloksia. ”Mielestäni meidän on oltava erityisen varovaisia näiden ratkaisujen suhteen. Puhuitte energian hinnannousun syistä - kyse on osittain päästöjen hinnoittelusta. Missä nuo päätökset tehtiin? Tässä parlamentissa. Mielestäni meidän on muutettava energiapolitiikkaamme.”