Euroopan parlamentin valtuuskunnat: ulkosuhteiden rakentajat

Tällä viikolla mepit matkustavat Montenegroon ja Islantiin keskustellakseen siellä olevien parlamentaarikkojen kanssa maiden mahdollisesta liittymisestä Euroopan unioniin. Toinen meppiryhmä on lähdössä Bakuun osallistumaan Euronest-kokoukseen, jossa keskustellaan EU:n ja itäisten kumppanimaiden yhteistyöstä. Nämä ja muut samanlaiset kokoukset ovat Euroopan parlamentin valtuuskuntien osuus EU:n ulkopolitiikasta. Mutta mikä valtuuskunta on ja miten se toimii?

Euroopan parlamentin valtuuskunnat ylläpitävät yhteyksiä EU:n ulkopuolisten maiden kanssa.
Euroopan parlamentin valtuuskunnat ylläpitävät yhteyksiä EU:n ulkopuolisten maiden kanssa.

Miksi ne ovat olemassa?


Euroopan parlamentin valtuuskunnat ovat samankaltaisia kuin parlamentin valiokunnat. Niissä on jäseninä meppejä ja niillä on erityinen tehtävä - tässä tapauksessa pitää yllä yhteyksiä EU:n ulkopuolisten parlamenttien kanssa. Toisin kuin valiokunnat, valtuuskunnat eivät valmistele päätöslauselmia täysistuntoa varten.


Valtuuskuntien tehtäviin kuuluu vaihtaa tietoja ja kehittää Euroopan parlamentin ulkosuhteita sekä vahvistaa yhteyksiä niiden maiden kanssa, joita pidetään EU:n perinteisinä kumppaneina. Lisäksi valtuuskunnat pyrkivät edistämään EU:n perusarvoja eli vapautta, demokratiaa ja ihmisoikeuksia.


Mitä ne tekevät?


Jokainen valtuuskunta järjestää vuosittain parlamenttien välisen kokouksen kohdemaansa parlamentaarikkojen kanssa ja tapaa mahdollisesti myös kansalaisyhteiskunnan edustajia. Valtuuskunnat työskentelevät läheisesti ulkoasioiden, kehitysyhteistyö- ja kansainvälisen kaupan valiokuntien kanssa. Ne keskustelevat näiden valiokuntien puheenjohtajien kanssa ennen parlamenttien välisiä kokouksia ja raportoivat kokouksien tuloksista. Valtuuskuntien puheenjohtajat kokoontuvat myös keskenään keskustellakseen valtuuskuntien työstä.


Keitä valtuuskunnissa on?


Parlamentissa on yhteensä 41 valtuuskuntaa, joiden koko vaihtelee 12 jäsenestä 70 jäseneen. Samoin kuin valiokunnissa, mepit ovat yleensä täysjäseniä yhdessä valtuuskunnassa ja varajäseniä toisessa. Valtuuskunnat kootaan niin, että kokoonpanossa huomioidaan oikeudenmukaisesti jäsenmaat ja poliittiset ryhmät. Yleensä valtuuskunnilla on puheenjohtaja ja kaksi varapuheenjohtajaa.

Valtuuskuntien kirjo

  • Suurimpia ovat valtuuskunnat monenvälisissä parlamentaarisissa edustajakokouksissa kuten valtuuskunta EU:n ja Latinalaisen Amerikan parlamentaarisessa edustajakokouksessa.
  • Parlamentaarisia sekavaliokuntia perustetaan sellaista maiden parlamenttien kanssa, jotka ovat ehdokasmaita tai joilla on assosiaatiosopimus EU:n kanssa.
  • Parlamentaarisissa yhteistyövaliokunnissa tehdään yhteistyötä maiden kanssa, jotka ovat EU:n strategisia kumppaneita tai naapuruusmaita.
  • Muut parlamenttien välisistä suhteista vastaavat valtuuskunnat ovat valtuuskuntia tietyn maan tai tietyn alueen kanssa (esimerkiksi Maghreb-maiden tai Etelä-Aasian).