Kuuleminen: Parlamentti arvioi troikan toimien vaikutusta

Troika valvoo, tekevätkö pelastuspakettimaat niiltä pyydetyt uudistukset, mutta nyt on troikan vuoro joutua valvonnan kohteeksi. Koska sen toiminnasta on oltu huolestuneita, parlamentti päätti tehdä tutkimuksen aiheesta. Parlamentin valtuuskunta vierailee troikan valvomissa maissa ja lisäksi aiheesta järjestetään kuulemisia. Päämääränä on saada aikaan valiokunta-aloitteinen mietintö aiheesta.

Othmar Karas ja Liem Hoang Ngoc
Othmar Karas ja Liem Hoang Ngoc

Tutkintaa johtavat Othmar Karas (EPP, Itävalta) sekä Liem Hoang Ngoc (S&D, Ranska). Vaikka päävastuussa on talousvaliokunta, myös talousarvion valvontavaliokunta, työllisyysvaliokunta ja perussopimusvaliokunta kertovat kantansa asiaan.


Parlamentin delegaatio vieraili Portugalissa 6.-7. tammikuuta, Kyproksella 10. tammikuuta, Irlannissa 16.-17. tammikuuta ja Kreikassa 29.-30. tammikuuta 2014. Vierailuiden aikana keskusteltiin ministereiden, kansanedustajien sekä kansalaisyhteiskunnan edustajien kanssa.


Vuosittain tammikuussa Brysselissä järjestettävän Euroopan parlamentaarisen viikon (European Parliamentary Week) aikana mepit ja kansalliset kansanedustajat puhuivat talouden hallinnosta ja troikan suorittamien toimien demokraattisesta legitimiteetistä.


Parlamentin varapuheenjohtaja Karas on todennut, että päätökset apuohjelmista vaativat demokraattista legitimiteettiä. "Euroopan parlamentin täytyy osallistua yhteisiin eurooppalaisiin päätöksiin. Ei ole oikein sanoa, että kansalliset parlamentit ovat demokraattisesti legitiimejä, ja siksi emme enää tarvitse Euroopan parlamenttia, kun aiheesta päätetään. Se tarkoittaisi, että Euroopan kelloja siirrettäisiin vuoksia taaksepäin."


Hoan Ngocin mukaan tutkimuksella pyritään saamaan vastauksia niille, joiden elämään troika on vaikuttanut. "Troika perustettiin lähes neljä vuotta sitten Kreikkaa varten, ja on tarve arvioida läpinäkyvällä ja demokraattisella tavalla, oliko se paras tapa toimia niin metodien kuin politiikan suhteen."


Talousvaliokunta järjesti tammikuun kolmannella viikolla korkean tason kuulemisia, joissa kuultiin sekä entisiä että nykyisiä troikan toimissa mukana olevia ja olleita päätöksentekijöitä. Muun muassa komissaari Olli Rehn, entinen EKP:n pääjohtaja Jean-Claude Trichet sekä vakausmekanismin johtaja Klaus Regling olivat meppien kuultavina.


Meppien odotetaan äänestävän aihetta koskevasta mietinnöstä maaliskuun täysistunnossa.